İNFO FLASH HABER

Barzani: Hayati bir önemi var

Mesut Barzani, Almanya’nın Peşmerge’ye silah ve insani yardımı yapmasının hayati bir öneminin olduğunu belirtti.

Barzani: Hayati bir önemi var
10 Aralık 2015 - 1:52 'de eklendi ve 814 kez görüntülendi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ve beraberindeki heyeti Erbil’deki başbakanlık konutunda kabul etti.

IKBY’nin başbakanlık ofisinden yapılan yazılı açıklamada, taraflar arasındaki görüşmede, terör örgütü DAEŞ’e karşı verilen mücadele, bölgeye gelen sığınmacıların durumu ile Erbil-Bağdat arasındaki sorunların ele alındığı belirtildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Barzani, “Almanya hükümetinin Peşmerge güçlerine vermiş olduğu askeri ve bölgedeki sığınmacılara gönderilen insani yardımlar hayati önemi haizdir. Bu saatten sonra desteklerin, mücadelenin girmiş olduğu seviyeye göre gönderilmesi gerekiyor çünkü Şengal’in geri alınmasından sonra mücadele farklı bir boyut kazanmıştır. Terörün kökünden kazınması ve bölgedeki güvenliğin sağlanması için uluslararası koalisyon güçlerine bağlı olan ve olmayan tüm ülkelerin birlikte hareket etmesi elzemdir” ifadelerini kullandı.

Musul’u kurtarma operasyonunun başlamasıyla birlikte Kürt bölgesindeki sığınmacı ve iç göçmenlerin sayısındaki artışın yaşanmasını tahmin ettiklerini söyleyen Barzani, “Her geçen gün bu sayıda artış yaşanıyor. Uluslararası devletlerin insani yardım konusundaki desteklerinin devam etmesi gerekiyor. Herkesin bildiği üzere Kürdistan ekonomik açıdan bir kriz içerisindedir. Sığınmacı sayısının artmasıyla birlikte bu yük daha da ağır bir hal alacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Erbil ve Bağdat arasındaki bütçe ve petrol ihracatı sorununun çözülmesi hususunda ise Barzani, “Her iki taraf arasındaki tüm sorunlar diyalog ve müzakerelerle çözülmeye çalışılmalıdır” ifadesini kullandı.

Öte yandan Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier ise Almanya hükümeti ve halkının, Kürt bölgesi ve Peşmerge güçlerine desteğini teyit ederek, şunları kaydetti:

“Şengal’in terör örgütü DAEŞ’in elinden geri alınması bizi çok mutlu etmiştir. Almanya’nın sürekli bir şekilde Peşmerge güçlerine askeri yardımları devam edecektir. Erbil ve Bağdat arasındaki tüm sorunların diyalog ve masa üzerinden çözülmesi konusunda destek vermeye hazırız.”

Barzani ve Steinmeier arasındaki toplantıya, IKBY Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani ve çok sayıda Kürt bakan da katıldı.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER