İNFO FLASH HABER

Elekçiliğin son ustaları teknolojiye direniyor

Geçmiş yıllarda evlerin vazgeçilmez malzemeleri arasında yer alan ancak gelişen teknolojiyle nostaljiye karışmaya başlayan eleğin ustaları, mesleği yaşatmak istiyor.

Elekçiliğin son ustaları teknolojiye direniyor
11 Aralık 2015 - 16:27 'de eklendi ve 869 kez görüntülendi.

Geçmişte hemen her evde bulunan eleklerin ustaları, günümüzde gelişen teknolojinin de etkisiyle unutulan mesleklerini yaşatmak için zamana direniyor.

Külekçiler Çarşısı’nda çekiç sesleri arasında kalan sayılı müşterilerine elek yapan ustalar, bir zamanların gözde mesleği arasında yer alan elekçiliği yaşatmaya çalışıyor. Elek ustaları, çırak bulamamaktan yakınıyor.

Atalarından aldığı mirasla 6 yaşından beri elek yapıp satan 50 yaşındaki Ahmet Durucu da Külekçiler Çarşısı’nın sayılı elekçileri arasında yer alıyor.

Durucu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dördüncü kuşak olarak sürdürdüğü mesleğini gelişen teknolojiye rağmen yaşatmaya devam ettiğini söyledi.

Önceden köylülerin ektikleri tahılları elemek ve içindeki yabancı ürünleri ayıklamak için kullandıkları eleklerin, günümüzde yok olmaya yüz tuttuğunu anlatan Durucu, "Elekçilik mesleğini dördüncü kuşak olarak devam ettiriyorum. Mesleğimin son temsilcisiyim. Böyle giderse mesleği ileriki zamanlarda yapacak kimse kalmayacak" dedi.

Mesleğini yaşatmak için oğluna da öğretmeye çalıştığını ifade eden Durucu, "Kendi oğlumu bile mesleği öğretmek için yanıma alamadım. Elekçilik mesleğini sürdüren çarşıda pek kalmadı. Önceden yoğurt küleği, pekmez kutusu, yağ kutusu, erzak kutusu yapardık. O zamandan bu zamana gelene kadar şimdi elimizde sadece elek kaldı. İlerleyen teknolojiye direniyoruz" diye konuştu.

Dedesinden kalma dükkanında çalışmalarına devam ettiğini söyleyen Durucu, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan mesleğini yaşatmak istediğini belirterek, "Esnaf teşkilatlarının bize önderlik etmesi lazım. Bizi, yerimizde gelip tespit etmelerini, hangi şartlarda çalıştığımızı görmelerini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

– "Bizden sonra mesleğimiz bitecek"

Çarşıda 46 yıldır elekçilik yapan Davut Cıkcıkoğlu da ekonomik açıdan çok kazandırmamasına karşın, ata mesleğini devam ettirmek amacıyla elekçilik yaptığını dile getirdi.

Kendilerinden sonra mesleği sürdürecek çırak bulamadıklarını vurgulayan Cıkcıkoğlu, "Biz gittikçe ekonomik açıdan kötüye gidiyoruz. Mesleğimiz eskidi. Elek alan satan kalmadı. Ayrıca işçi sorunumuz var. Çalıştıracak çırak bulamıyoruz" dedi.

Kendi dükkanında 45 yıldır elekçilik yapan Mehmet Eşkiler de dükkan sahibi olmasa kirayı dahi ödebilecek parayı kazanmadığını belirtti.

Baba mesleğini sürdürmek için direndiğini ifade eden Eşkiler, "Mesleğe ilgi gün geçtikçe azalıyor. Çocuklarıma dahi bu mesleği öğretemiyorum. Bizden sonra bu meslek bitecek. Daha önceki yıllarda yoğurt küleği yapardık. Elekçilik mesleği de 3-5 yıla tarihe karışır" diye konuştu.

AA

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER