İNFO FLASH HABER

Üç lider, Beştepe’deki zirvede buluştu.

Beştepe’deki üçlü zirve sonrası ortak açıklama Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani’nin katıldığı “Suriye” konulu Türkiye-Rusya-İran Üçlü Zirvesi sona erdi. Suriye’ye ilişkin müzakerelerin yapıldığı Cenevre görüşmelerinden sonuç alınamaması üzerine, ilki 22 Kasım 2017’de Soçi’de yapılan üçlü zirvenin ikincisi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleşti. “Türkiye-Rusya-İran Üçlü Zirvesi”, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ev sahipliğinde, Rusya […]

Üç lider, Beştepe’deki zirvede buluştu.
04 Nisan 2018 - 16:21 'de eklendi ve 2073 kez görüntülendi.

Beştepe’deki üçlü zirve sonrası ortak açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani’nin katıldığı “Suriye” konulu Türkiye-Rusya-İran Üçlü Zirvesi sona erdi.

Suriye’ye ilişkin müzakerelerin yapıldığı Cenevre görüşmelerinden sonuç alınamaması üzerine, ilki 22 Kasım 2017’de Soçi’de yapılan üçlü zirvenin ikincisi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleşti.

“Türkiye-Rusya-İran Üçlü Zirvesi”, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ev sahipliğinde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin katılımıyla basına kapalı yapıldı.

Saat 13.20’de başlayan zirve, çalışma yemeği ile beraber 1 saat 40 dakika saat sürdü.

Zirveye Türkiye heyetinden Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Nurettin Canikli, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan da katıldı.

Üçlü zirveye ev sahipliği yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ruhani ve Putin ile ortak basın toplantısı düzenleyecek.

Üç lider aile fotoğrafı çekildi 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ev sahipliğindeki “Türkiye-Rusya-İran Üçlü Zirvesi” öncesinde, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin katılımıyla üç ülkenin bayrakları önünde aile fotoğrafı çekildi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki zirve kapsamında liderler ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

Basına kapalı yapılan ilk görüşme Erdoğan ve Ruhani arasında, ikincisi ise Putin ve Ruhani arasında oldu.

Daha sonra, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ev sahipliğindeki “Türkiye-Rusya-İran Üçlü Zirvesi” öncesinde, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani’nin katılımıyla üç ülkenin bayrakları önünde aile fotoğrafı çekildi.

Üç lider el ele basına poz verdi.

Ruhani-Putin Beştepe’de görüştü

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin görüşmesi sona erdi.

Ruhani-Putin Beştepede görüştü

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki görüşme 1 saat 10 dakika sürdü.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ruhani ile görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile görüşmesi sona erdi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde basına kapalı gerçekleşen görüşme saat 11.55’te bitti.

İki liderin görüşmesi bir saat sürdü.

Zirve çerçevesindeki görüşmede, ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve uluslar arası konular hakkında fikir teatisinde bulunuldu.

 

Erdoğan, resmi törenle karşıladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, resmi ziyarette bulunmak üzere Türkiye’ye gelen İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’yi törenle karşıladı.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki karşılama töreninin ardından, iki lider Türkiye ve İran bayrakları önünde el sıkışarak gazetecilere poz verdi.

İki lider en son İstanbul’da bir araya geldi

Erdoğan ve Ruhani en son 7 Mart’ta telefonla görüşmüştü. İki lider, başta Doğu Guta olmak üzere Suriye’deki son gelişmeleri ela almış, Doğu Guta’daki dramın son bulması için ateşkesin hayata geçirilmesi çabalarının hızlandırılması konusunda mutabık kalmışlardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü Zirvesi kapsamında İstanbul’da İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile 13 Aralık 2017’de Yıldız Sarayı Mabeyn Köşkü’nde bir araya gelmişti.

“Suriye” konulu üçlü zirve daha önce 22 Kasım 2017’de Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani’nin katılımıyla Soçi’de yapılmıştı

Putin: İşbirliğimizin önceliği S-400 füzelerinin satış anlaşması

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova-Ankara askeri işbirliğinin önceliğinin S-400 füzelerinin satış anlaşması olduğunu söyledi.

 

Putin: İşbirliğimizin önceliği S-400 füzelerinin satış anlaşması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Külliye’deki görüşmesinin ardından Üst Düzey İşbirliği Konseyine başkanlık ettiler.

Toplantıya iki ülke Bakanlarının yanı sıra askeri yetkililer katıldı.

“Bölgede istikrar için çalışmalar sürecek”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Putin ile hedefler doğrultusunda, iki ülkenin refahı, bölgenin barış ve istikrarı için yoğun çalışmalarımızı sürdüreceği.” diye konuştu.

“Türkiye ve Rusya’nın önceliği S-400”

S-400 anlaşmasına değinen Putin ise, “Moskova-Ankara askeri işbirliğinin önceliği S-400 füzelerinin satış anlaşmasıdır.” dedi.

“10 milyar dolara yaklaşıyor”

Rusya ve Türkiye arasında geçen yıl ticaret hacminin 22 milyar dolara yükseldiğini söyleyen Putin, bunun bir sınır olmadığına dikkati çekti.

“Ülkelerimizin her birinin doğrudan ve karşılıklı yatırım hacmi 10 milyar dolara yaklaşıyor.”

“İş birliğinde önemli bir adım atıldı”

Putin, iki ülke arasındaki iş birliği konseyinin en önemli ödevinin Rusya-Türkiye ortaklığının karşılıklı saygı, eşitlik ve birbirlerinin çıkarlarını gözetme ilkeleri üzerine çeşitli alanlarda koordinasyonunu sağlamak olduğunu vurguladı.

Rusya ve Türkiye alanında enerji iş birliğinin stratejik bir nitelik taşır hale geldiğini de sözlerine ekledi.

“Bugün ülkelerimiz nükleer enerjide iş birliğini derinleştirmede önemli bir adım attılar.”

“İlk güç ünitesi Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıl dönümünde”

Putin, 2023’te Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıl dönümünde Rosatom ve Türk ortaklarının Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin ilk güç ünitesini açacağını beklediklerini söyledi.

Rusya’nın Türk ekonomisine en büyük doğalgaz tedarikçisi olduğunu anımsatan Putin, TürkAkım doğalgaz boru hattı projesinin açık denizde çalışmalarının tamamlanarak başarıyla uygulandığını anlattı.

Kaynak: TRT Haber- AA

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER