İNFO FLASH HABER

Yurtdışı seçmen’den, Anayasa değişikliği için oy kullanmaya büyük ilgisizlik..

2 milyon 929 bin 389 seçmeni barındıran Yurtdışı seçmen sayısına rağmen, oy kullanmaya gitmeyen vatantaşlar büyük ilgisizlik gösteriyor. Anayasa değişikliği için oy verme işleminin başladığı 12 ülke ile gümrük kapılarında 751 bin 459 oy kullanıldı. Yüksek Seçim Kurulundan ( YSK) alınan bilgiye göre, seçmenler anayasa değişikliği için yurt dışındaki bazı temsilcilikler ile gümrük kapılarında 27 […]

Yurtdışı seçmen’den, Anayasa değişikliği için oy kullanmaya büyük ilgisizlik..
06 Nisan 2017 - 15:24 'de eklendi ve 3029 kez görüntülendi.

2 milyon 929 bin 389 seçmeni barındıran Yurtdışı seçmen sayısına rağmen, oy kullanmaya gitmeyen vatantaşlar büyük ilgisizlik gösteriyor.
Anayasa değişikliği için oy verme işleminin başladığı 12 ülke ile gümrük kapılarında 751 bin 459 oy kullanıldı.
Yüksek Seçim Kurulundan ( YSK) alınan bilgiye göre, seçmenler anayasa değişikliği için yurt dışındaki bazı temsilcilikler ile gümrük kapılarında 27 Marttan itibaren oy kullanıyor.

Oy verme işleminin başladığı günden bu yana Almanya, ABD, Avustralya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Fransa, Hollanda, İsviçre, Lüksemburg, Norveç ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetindeki (KKTC) temsilciliklerde 701 bin 995 seçmen oy kullandı.

Havalimanlarında oluşturulan geçici gümrük kapıları ile diğer gümrük kapılarında ise 49 bin 464 seçmen sandığa gitti. Böylece yurt dışında bugüne kadar 751 bin 459 seçmen tercihini yaptı.

Avrupa’nın AK Parti Yurtdışı Seçim Koordinasyon Merkezi’nden elde ettiğimiz bilgiye göre, halk oylamasında , Dokuzuncu günün sonunda 12 ülke ve 44 konsolosluk bölgesinde toplamda 792 bin 055 gurbetçi oy kullandı.

Anayasa değişikliğine ilişkin halk oylaması için sandık başına giden seçmen sayısı 9 günde toplam 635 bin 652 kişi katıldı Gümrük rakamlarıyla beraber bu sayı 792 bin 055’e ulaştı

Yurt dışı tek seçim bölgesi olduğu için, yurt dışı seçmen kütüklerine kayıtlı herkes, 57 ülkede 120 temsilcilikte kurulan sandıklarda ve gümrük kapılarında oylarını kullanmaya devam ediyor.

4 5 DSC_0324DSC_0325 DSC_0327 DSC_0328

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC_0330

Fransa’da 325 bin seçmen

Avrupa’da yaşayan ve yurtdışı seçmen kütüğünde kayıtlı olan Türk vatandaşları, anayasa değişikliği referandumu için, 27 Mart Pazartesi’nden itibaren sandık başına gidiyor. Bu yıl yurtdışı seçmenlerinin “tek seçim bölgesi” altında toplanması, seçmene yurt dışındaki tüm sandıklarda oy kullanma olanağı getirdi. Fransa’da 325 bin seçmen bulunuyor.

Paris Başkonsolosu Görkem Barış Tantekin, Fransa’da her zaman olduğu gibi, Paris, Strasbourg, Lyon, Marsilya, Nantes ve Bordeaux illerinde, 6 bölgede sandık kurulduğunu, Strasbourg ve Lyon kentlerinde, Konsolosluk binaları fiziki altyapı açısından yetersiz olduğu için DİTİB (Diyanet İşleri’nin yurt dışı temsilcilikleri) binalarında, diğer 4 ilde ise konsolosluk binalarında oy kullanılacağını” söyledi.

Tantekin, Fransa genelinde sandığa kayıtlı seçmen sayısının 325 binin üzerinde olduğunu, Paris’te ise 128 bin seçmenin oy kullanacağını belirtti.
An itibarı ile oy kulanan sayısı 34 583 oldu.

DİTİB binalarına itiraz

Strasbourg ve Lyon’da içlerinde cami de bulunan DİTİB binalarında seçime gidilmesine CHP başta olmak üzere bazı parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri itiraz ettiler. Seçimlerin daha “tarafsız” alanlarda yapılması çağrısında bulundular. Ancak YSK’ya yapılan itirazlar yerinde bulunmadı ve “alt yapı yetersizliği” gerekçe gösterilerek seçimlerin DİTİB binalarında yapılması onaylandı.

T.C Paris Büyükelçiliği,
BASIN AÇIKLAMASI

Türkiye’de 16 Nisan 2017 tarihinde düzenlenecek Anayasa Değişikliği Halkoylaması çerçevesinde yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın Fransa’daki altı şehirde (Paris, Strazburg, Liyon, Bordo, Nant, Marsilya) kurulan sandıklarda 27 Mart – 9 Nisan 2017 tarihleri arasında oy kullanmaları uygun görülmüştür.

Bazı basın yayın organlarında iddia edilenlerin aksine, Liyon Başkonsolosluğumuza verilen onay, DİTİB yerleşkelerine kurulacak sandıkların ibadethane, mescit ve mabet dışında, yerleşke içindeki spor salonu, konferans salonu gibi bağımsız bölümlerin kullanılması ve caddeye/sokağa müstakil giriş/çıkışların sağlanması koşulunu içermektedir. Strazburg Başkonsolosluğumuz ise DİTİB’in sadece mülk sahibi olduğu bir binayı seçim alanı olarak kullanmaktadır.

Diğer taraftan, Türkiye Büyük Millet Meclisinde temsil edilen dört siyasi partinin (AK Parti, CHP, HDP, MHP) sandık mahallerinde bulundurdukları müşahitler, halk oylamasının şeffaf ve usulüne uygun düzenlendiğini bizzat gözlemleyebilmektedirler.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
T.C Paris Büyükelçiliği, Basın Müşavirliği

 

İnfo flashaber Paris 06-04-2017

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

 BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR

( 1 Yorum )

  • Savas DUMLU ;

    Eski adı hariciye yeni adı Dışişleri Bakanlığı olan bu kurumu artık ayak takımı yönetir oldu.

    Dış siyasetteki soytariliklari malum .
    En vahimi devlet adamı olamayıp padişahın soytarıları olması

    7 Nisan 2017 00:25
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER