İNFO FLASH HABER

5 Ocak 2018 Erdoğan, Macron zirvesinden öne çıkanlar.

Recep Tayyip Erdoğan, 5 Ocak’ta 2018 paris zirvesi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 5 Ocak’ta 2018’in ilk resmi ziyaretini, Fransa Cuhurbaşkanı Emmanuel Macron’nun daveti üzerine paris’te gerçekleştirdi.     Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,a eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı […]

5 Ocak 2018  Erdoğan, Macron zirvesinden öne çıkanlar.
06 Ocak 2018 - 18:13 'de eklendi ve 3110 kez görüntülendi.

Recep Tayyip Erdoğan, 5 Ocak’ta 2018 paris zirvesi.

Edogan paris 5 ocak 2018

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 5 Ocak’ta 2018’in ilk resmi ziyaretini, Fransa Cuhurbaşkanı Emmanuel Macron’nun daveti üzerine paris’te gerçekleştirdi.

 

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,a eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli eşlik ettiler.

 

Fransa’nın başkenti Paris’e gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransız mevkidaşı Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından Elysee Sarayı’nda resmi törenle karşılandı.

 

Baş başa görüşme gerçekleştiren Erdoğan ve Macron daha sonra heyetler arası resmi öğle yemeğine katıldılar.
Katıldıkları heyetler arası resmi öğle yemeği ve gerçekleştirdikleri baş başa görüşmenin ardından Elysee Sarayı’nda ortak basın toplantısı düzenledi.

 

İki cumhurbaşkanı yemek sonrası, ortak basın toplantısı da düzenlediler.

İki liderin Élysée Sarayı’ndaki görüşmesinden sonra düzenlenen ortak Basın toplantısı öncesinde Erdoğan ve Macron’un huzurunda Türkiye ve Fransa arasında üç anlaşma imzalandı.

Türkiye ve Fransa arasında tarihi anlaşma

Buna göre, “Uzun Menzilli Bölge Hava Ve Füze Savunma Sistemi Projesi Aşama-B Sözleşmesi (Kavram Tanımlama Çalışması Sözleşmesi)” Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, ROKETSAN ve ASELSAN yetkilileri ile EUROSAM Genel Müdürü Abdoulaye Samba tarafından imza altına alındı.

“Türk EXIMBANK ve Bpifrance Assurance Export Arasında Karşılıklı Reasürans Anlaşması”na ise Türk EXIMBANK Genel Müdürü Adnan Yıldırım ile Bpifrance Assurance Export Genel Müdürü Christophe Viprey imza koydu.

“Türk Hava Yolları A.O ile Airbus S.A.S arasında Mutabakat Zaptı” ise Airbus S.A.S Yönetim Kurulu Başkanı Tom Enders tarafından imzalandı.
Basın toplantısında yapılan konuşmalar ve alınan kararlar hakkında bilgi veren, liderler yapılan önemli anlaşmalar konusuna değindiler.
Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un konuşmasından öne çıkanlar:

Diyalog ve ortak çalışma yaklaşımı içindeyiz. Türkiye ile bölgesel ve küresel çıkarlarımız ve birlikte çözmemiz gereken sorunlar var.

Bütün terör gruplarıyla mücadele ediyoruz. Terörle mücadelemizi sürdüreceğiz. Terörle mücadelede örnek bir işbirliğimiz var.

Görüşmemizde Sinop nükleer santrali konusunu da konuştuk.

Türkiye-AB ilişkilerinde ikiyüzlülükten çıkmak gerekiyor.

 

Erdoğan’ın konuşmasından öne çıkanlar:

Türkiye 54 yıldır AB kapısında bekletilen bir ülke. AB bize bu konuda gerekçe sunamıyor.

Bu bizi ciddi manada yorduğu gibi milletimi de ciddi manada yoruyor. Yani belki de bizi bir karara doğru sürükleyecektir.

Zira sürekli olarak ‘ne olur artık bizi de alıverin’ diyecek halimiz de pek yok. Bakın bunu Fransa’dan söylüyorum.

 

Macron, Türkiye’nin içinde bulunduğu siyasi durumda ne üyelik müzakeresi ne de üyelik olacağını söyledi.
Macron basın toplantısına şöyle başladı:

Diyalog ve ortak çalışma yaklaşımı içindeyim. Türkiye ile terörle mücadelede örnek teşkil eden iyi bir işbirliğimiz var. Terörle mücadeleyi birlikte sürdüreceğiz. Bunu kuvvetlendirilmiş ortalıklar çerçevesinde yapacağız. Füze savunma anlaşması imzaladık. İmzaladığımız uçak anlaşması da önemli. Sinop Nükleer Santrali konusunda da görüştük. Ortadoğu’yu konuştuk. Filistin meselesinde iki devletli çözüm olmalı.

Görüştüğümüz meselelerden birincisi, terörle mücadele. PKK’yla mücadele ediyoruz, PKK bizim için terör örgütüdür. IŞİD ve diğer örgütlerle de mücadeleyi birlikte sürdüreceğiz. IŞİD sonrası Suriye’de barış ve istikrar sağlanmalı. Suriye yol haritasında birlikte çalışmak isteriz.

‘TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİK SÜRECİ NORMAL BİR ŞEKİLDE İLERLİYORMUŞ GİBİ BİR İKİYÜZLÜLÜĞÜN TERK EDİLMESİ GEREKİYOR

Türkiye-AB ilişkilerine de değindik. Güncel gelişmeler ve tercihlerin, AB üyelik sürecinde ilerleme yaşanmasına izin vermediği açıktır. Yeni başlıkların açılması gibi bir durum söz konusu olmayacaktır, açılır dersem yalan söylemiş olurum. Bu konuda oldukça açık bir tartışma gerçekleştirdik. Her iki tarafın da (AB-Türkiye) süreç normal bir şekilde ilerliyormuş gibi sergilediği ikiyüzlülüğü ardında bırakması gerekiyor. Benim gözümde bizim ve bölgemiz açısından oldukça önemli bir ilişki kurmamıza imkan sağlayacak barışçıl bir diyalog gerçekleştirebilmeyi umuyorum. Türkiye, Avrupa Konseyi kapsamında kalmalıdır. Türkiye-AB diyaloğu daha sakin olarak devam etmeli. Demokrasilerde hukukun üstünlüğüne tam saygı çok önemlidir.

Türkiye’ye 5700 ton parça et satışı gerçekleştiriyoruz, bu ülkemiz sığır yetiştiricileri için güzel bir fırsat.

 

ERDOĞAN: TÜRKİYE, AB SÜRECİNDE 54 YILDIR KAPIDA BEKLETİLEN ÜLKE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mevkidaşı Macron’un daveti üzerine Fransa’yı ziyaret etmekten büyük memnuniyet duyduğunu dile getirerek, şahsına ve heyetine gösterilen misafirperverliklerden dolayı teşekkürlerini ifade etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şöyle devam etti.
“Türk-Fransız dostluğu 16. yüzyılda Fransa Kralı’nın Sultan Süleyman’a yazdığı mektupla başladı ve sağlam temellerde ilerledi. Yarım yüzyıl önce Fransa’ya yerleşen Türk komünitesi iki ülkeyi birleştiren bu derin dostluğu sağlamlaştırdı.”

“Şimdi Fransa’da yaşayan Türklerin sayısı 700 bini aşıyor ve çoğunun Fransa vatandaşlığı var. Fransız toplumuna mükemmel bir şekilde entegre olmalarından, yasalara uymaları ve eğitim, iş yaşamında başarılı olmalarından gurur duyuyoruz.”

“Fransa’nın darbe girişiminden hemen sonra Türkiye’ye verdiği desteği hiç unutmadık. ”

“2016’da 13,4 milyar euro olan ikili ticari hacmimiz potansiyelinden hala uzakta. Amacımız kısa sürede ticaret hacmini 20 milyar euroya çıkarmakdır.” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: AB’ye üyelik süreci bizi ciddi manada yoruyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecine ilişkin, “Bu bizi ciddi manada yorduğu gibi milletimi de ciddi manada yoruyor.” dedi.

 

Türkiye AB süreci içinde ne yazık ki 54 yıldır bu kapıda bekletilen ülke. Fransa AB’nin önemli bir ayağını oluşturuyor. Türkiye gibi başka bir ülke AB içinde yok. AB bize gerekçe de sunamıyor. İlk zamanlar 15 fasıl üzerinden bizi engellerken, fasılların sayısı 35’e çıktı. Daha sonra farklı yaklaşımla faslın kapatılması noktasına gelince olmadı. Bu bizi ciddi manada yorduğu gibi milletimi de ciddi manada yoruyor. Bizi belki de bir karara doğru sürükleyecektir. Zira sürekli olarak ‘ne olur artık bizi de alıverin’ diyecek halimiz de pek yok.” dedi.

 

“Bugün burada EUROSAM ile ilgili bir anlaşmayı imzalamış olduk ki bu çok önemli bir adım.” diyen Erdoğan, “Bir diğer NATO ülkesi İtalya’yı da içine alacak şekilde üçlü bir anlaşmanın adımını da böylece atmış olduk. Şimdi bundan sonrası, süratle yola çıkmak ve süratle de bu işin üretimine geçmek.” ifadesini kullandı.

 

“Her an DEAŞ’la mücadelemiz süreceği gibi şimdi dostlarımıza sesleniyorum, aynı şekilde PYD/YPG, PKK’nın yan kollarıdır. Bunlara karşı da aynı mücadeleyi bizim beraber vermemiz gerekir.” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

“Maalesef bazı dostlarımız bu konuda bakıyorsunuz halen YPG’yi, PYD’yi yanlarına almak suretiyle DEAŞ’a karşı mücadele ettiklerini sanıyorlar. Halbuki DEAŞ’a karşı yeni yeni planlamalar yapılıyor ve onlara daha farklı yaşam zeminleri hazırlanıyor. Bu konuda da bence uyanık olmak, istihbarat örgütlerimizin birbirleriyle olan dayanışmasını, bilgi akışını daha ileri seviyelere taşımamız gerekir diye düşünüyorum.”

Erdoğan, “Fransa’da FETÖ mensuplarına yönelik hassasiyet çok önem arz ediyor. Buralarda dernekleriyle, vakıflarıyla, iş yerleriyle adeta kurumsallaşıyorlar. PKK aynı şekilde kurumsallaşıyor. Yani buralardaki hassasiyet eğer gözden kaçırılırsa inanıyorum ki yarın bunun sıkıntısı farklı olacaktır.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sayın Cumhurbaşkanı (Macron) bana bazı isimler verdi. Ben Adalet Bakanlığımızdan onlarla ilgili bilgileri temin ederek kendilerine göndereceğim fakat şunu bilmelerini isterim. Terör kendi kendine oluşmuyor, terörün ve teröristin bahçıvanları vardır. Bu bahçıvanlar işte o ‘düşünce adamıdır’ diye bakılanlardır. Onlar, gazetelerin köşelerinden orayı sularlar, oranın bahçıvanı, fikir babaları, düşünce babaları olarak işte onları yetiştirirler ve bir gün gelir bakarsınız ki bu insanlar karşınıza terörist olarak çıkarlar. Biz bunun bedelini 35 bini aşkın şehit vererek ödedik. Temenni ederim ki Fransa böyle bir bedeli ödemez.” ifadesini kullandı.
‘FETÖ ağzıyla konuşuyorsun’
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ‘MİT TIR’larını’ soran Fransız gazeteciye: FETÖ ağzıyla konuşuyorsun
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransız gazetecinin “Sayın Erdoğan, Fransa ve Avrupa Birliği terörle mücadelede size güvenebilir mi? Suriye’deki iç savaştan 7 yıl sonra orada savaşan kişilere bu kadar silah göndermiş olmaktan dolayı pişman mısınız?” sorusuna yanıt verdi.

Erdoğan, şöyle konuştu:

“Suriye’ye kim silah gönderdi? Sen FETÖ ağzıyla konuşuyorsun. Gazeteci gibi değil, tam FETÖ’cü gibi konuşuyorsun. Çünkü o operasyonu yapanlar FETÖ’nün savcılarıydı. Şu anda onlar içeride, hapisteler şu anda ve operasyon yaptılar. İstihbarat teşkilatlarının bu tür operasyonlara yönelik, kamyonlarla silah taşıma vesaire gibi nereye neyi taşıyacağı gibi yetkileri, hakkı vardır. Sen bana bu soruyu böyle soruyorsun da Amerika’nın 4 bin tır Suriye’ye şu anda getirmiş olduğu silahları niye sormuyorsun? Gazetecisin ya bunları da bir öğrenseydin, bunları da bir araştırsaydın, bunların üzerinde de bir dursaydın. Niye bunların üzerinde durmuyorsun? 4 bin tır… Bunları yazın. Sorularınızı sorarken bu noktada hassas olun ve bir başkasının ağzıyla konuşmayın. Bunları da kolay kolay karşınızda yutacak biri yok, onu da bilmenizi isterim. Tamamıyla bir FETÖ ağzıdır bu. FETÖ ağzıyla konuşmamayı da lütfen öğrenin.”

Fransız muhabir Richard ise, Twitter’dan #basınözgürlüğü etiketiyle paylaştığı mesajında şu ifadeleri kullandı:”Bugün sadece Erdoğan’a Türk gazetecilerin artık soramayacağı soruları sormaya çalıştım.”

 

“Suriye’nin kuzeyinde terör koridoruna müsaade etmeyeceğiz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Astana ve Soçi süreçlerine inanmadığını söyledi. Türkiye, İran ve Rusya ile bu süreçlerin içinde. Diğer yandan da Fransa ile Suriye krizinin çözümü konusunda diyalog istediğinizi söylediniz? Bu durumda Fransa ile Türkiye, Suriye krizinin çözümü konusunda nasıl diyalog içinde olacak?” sorusunu da yanıtladı.

Astana sürecinin 8. toplantısının yapıldığını ve sürecin devam ettiğini hatırlatan Erdoğan, sürece Rusya, İran ve Türkiye’nin yanı sıra ABD’nin de dahil olduğunu belirtti.

Ürdün ve gözlemci üyeler de göz önüne alındığında Astana Süreci’ne katılımın daha fazla olduğunu dile getiren Erdoğan, şunları söyledi:

“Bu sürecin devamında bir de Soçi çalışmaları başlatıldı. Astana, Soçi dahil bunlar Cenevre’ye alternatif değil, Cenevre’yi tamamlayıcı çalışmalardır. Bu çalışmalar da aynı şekilde devam ediyor. Çünkü Suriye’de Rusya’nın ciddi bir etkinliği var. İran’ın aynı şekilde bir etkinliği var ve Türkiye de 911 kilometre sınırıyla Suriye’de önemli bir yere sahip. Tabii ki Suriye’nin kuzeyi Türkiye için sürekli bir tehdit unsurudur. Şu anda kuzeyde belli bir bölge bizim kontrolümüzün altındadır ama biz Suriye’nin kuzeyinde bir terör koridoru oluşturulmasına müsaade etmeyeceğiz. Burada kararlılığımız var. Burada böyle bir gelişme olması halinde gereği neyse bunun gereğini de yaparız. Buradan geri adım atmamız mümkün değil.”

“Hedefimiz, Esedli bir çözüm değil”

Erdoğan, “Bir terör örgütünü, iki terör örgütüyle yok etme anlayışının, terörle mücadele olmadığını” vurgulayarak, “Bunu bir defa kafamızdan silmemiz lazım. Bu mücadeleyi bu şekilde sürdürmekte kararlıyız. Yani biz Soçi sürecinde bu ay Soçi’deyiz, önümüzdeki ay İstanbul’dayız, ondan sonra Tahran’dayız. Bizim hedefimiz, Esedli bir çözüm değildir. Bizim hedefimiz Esedsiz ve Suriye halkının kendi iradesiyle demokratik iradesiyle bir seçimi gerçekleştirmektir. Bizim buna yardımcı olmamız lazım. Suriye halkının kendi iradesinin ortaya çıktığını hep beraber görmemiz gerekir diye düşünüyorum. Bunun için de tabii elimizden gelen desteği, gayreti ortaya koyacağız.” değerlendirmesini yaptı.

“Kavala’nın avukatları…”
Fransız gazetecinin “Görüşmelerde hangi konulardan bahsedildi, Osman Kavala’nın ismi geçti mi?” sorusuna Erdoğan, “Kavala’nın avukatları var, iyi. Burada da demek ki bu avukatlar bayağı iş görüyorlar, çalışıyorlar ama bunlar, Türkiye’de İstanbul’daki 2013 Gezi olaylarının perde arkasındaki, geri planındaki aktörleri olduğunu ben hanımefendiye hatırlatayım da onun üzerinde de bir çalışma yapsın, isabetli olur.” karşılığını verdi.

 

Türkiye’nin anlaşma imzaladığı Eurosam hangi sistemleri geliştiriyor?

Türkiye, uzun menzilli hava ve füze savunma sisteminin gelişimi ve üretimi için çalışmalar yapmak üzere Fransa-İtalya ortak konsorsiyumu Eurosam şirketi ile işbirliği anlaşması imzaladı.

Süresi 18 ay olan anlaşmaya Türkiye adına Aselsan ve Roketsan imza attı.

Eurosam’dan yapılan açıklamada, İtalya-Fransa-Türkiye’nin ortak olduğu hava savunma sisteminin 2020’lerin ortalarında üretileceğini ve geliştirileceğini duyurdu.

Sistemin hayalet uçaklara, insansız hava araçlarına ve füzelere karşı savunma amaçlı kullanılması öngörülüyor.

Türkiye’nin anlaşma imzaladığı Eurosam hakkındaki bazı önemli bilgileri dört başlık altında derledik:

 

Eurosam nedir?
Eurosam, Fransa ve İtalya ortaklığında kurulan özel bir savunma sanayi şirketi.

Haziran 1989’da kurulan şirket, 2010’lu yıllara kadar donanmalarda kullanılan hava savunma sistemleri geliştirdi.

Şirket son dönemde ise karadan ateşlenebilen hava savunma sistemlerinin geliştirilmesine ağırlık vermeye başladı.

Eurosam’ın yüzde 66’sı Fransa ve İtalya ortak girişimi MBDA; yüzde 33’ü de Fransız Thales Grup’a ait.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Paris Büyükelçiliğine gelişinde vatandaşlar tarafından sevgi gösterileriyle karşılandı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Elysee Sarayı’nda resmi temaslarını tamamlayarak, Türkiye Büyükelçiliği’ne giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Büyükelçilik önünde sevgi gösterisi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Paris’e yapacağı ziyaret, başkentte yaşayan Türk halkı tarafından da merakla bekleniyordu.
Farklı gruplar tarafından protesto edilen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Büyükelçilik önünde Türk vatandaşları tarafından tezahüratlarla karşılandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’ye kalkan eller kırılsın??, “Erdoğan Başkan?? sloganları atan Türk vatandaşlarını selamladı.
Selamlama sırasında yaşanan yoğun ilgiden dolayı, Erdoğan’ın koruma polisleri de zor anlar yaşadı.

 

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Paris Büyükelçiliğin’de Osmanlı hanedan üyelerini ağırladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Osmanlı hanedanının Fransa’da ikamet eden üyelerini kabul etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, resmi temaslarının ardından Türkiye’nin Paris Büyükelçiliğine geçti. Burada, Osmanlı hanedanının Fransa’da ikamet eden üyelerini kabul eden Erdoğan, ayrıca Fransa Ulusal Meclisi Fransa-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Milletvekili Stephane Teste ve Senato Türkiye Dostluk Grubu Başkanı Josiane Costes ile eski Fransa Adalet Bakanı ve Avrupa Parlamentosu Üyesi Rachida Dati’yi de kabul ederek görüşmeler yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransa Türk Toplumu temsilcileri ve Fransa İslam Konseyi temsilcilerini de ayrı ayrı kabul etti. Kabuller basına kapalı gerçekleşti.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Paris Büyükelçiliğinde, frarklı çatı kuruluşları ve sivil toplum temsilcileri ile bir toplantı dzenledi..
Kadim ÖZDEMİR.

info-flashaber Paris 09-01-2018

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER