İNFO FLASH HABER

La propagande anti-Azerbaïdjan en France.

La reprise des combats, début août 2022, entre l’Azerbaïdjan d’une part et l’Arménie et les forces irrédentistes arméniennes du Haut-Karabakh d’autre part, a réactivité la propagande anti-Azerbaïdjan en France, où, décidément, la xénophobie contre les Azerbaïdjanais unie tout le spectre politique, de l’extrême droite à l’extrême gauche, depuis les soi-disant internationalistes, aux nationalistes français – […]

La propagande anti-Azerbaïdjan en France.
09 Ağustos 2022 - 23:11 'de eklendi ve 1800 kez görüntülendi.

La reprise des combats, début août 2022, entre l’Azerbaïdjan d’une part et l’Arménie et les forces irrédentistes arméniennes du Haut-Karabakh d’autre part, a réactivité la propagande anti-Azerbaïdjan en France, où, décidément, la xénophobie contre les Azerbaïdjanais unie tout le spectre politique, de l’extrême droite à l’extrême gauche, depuis les soi-disant internationalistes, aux nationalistes français – tout ce “beau” monde se retrouvant, en fait, au sein d’un unique groupe qui agit en fonction des intérêts français et plus généralement occidentaux, et non de la vérité.

Ainsi, une tribune (1) publiée dans le journal “Le Monde”, signé par 50 élus français de “tous bords”, enchaîne les contrevérités dans un style obscur et dogmatique qui, (de) toujours à charge contre les Azerbaïdjanais, vise à enfermer les Azerbaïdjanais dans le rôle de l’“éternel méchant assoiffé de sang” contre l’“éternelle victime angélique Arménien” – style en totale adéquation avec celui fanatique et raciste des militants de la “cause arménienne”.

En effet, cette tribune affirme, par exemple, que les revenus gaziers et pétroliers de l’Azerbaïdjan serviraient “également (sic) à la course frénétique pour les financements en matière d’armements qui exterminent les Arméniens dans le Haut-Karabakh ou dans la République d’Arménie.”

Au vu des faits, cette déclaration ne peut pas être plus mensongère et propagandiste, les vérités historiques et et factuelles contredisant les affirmations des élus français contre les Azerbaïdjanais.

En effet, depuis la dissolution de l’URSS et l’indépendance des ex-Républiques soviétiques, le credo funeste en Arménie est : “une Arménie nettoyée des Turcs”.

En février 1988, ce slogan sera appliqué à la lettre : à la suite de plusieurs journées de manifestation de masse et de pogromes, les Arméniens criant frénétiquement à la déportation des Azerbaïdjanais vivant depuis des siècles en Arménie, l’une des rares mosquées de ce pays sera détruite ce qui sonnera le début de la chasse aux Azerbaïdjanais.

Toute la population azerbaïdjanaise d’Arménie, plus de 200 000 habitants, sera ainsi chassée, dans des conditions dramatiques. Aujourd’hui, il ne reste plus un seul habitant d’origine azerbaïdjanaise en Arménie, alors qu’il y a des milliers d’habitants d’origine arménienne en Azerbaïdjan qui y vivent sans ostracisme.

Cette volonté des Arméniens d’exclusion et de “nettoyage” contre les Azerbaïdjanais se poursuivra jusque dans les territoires de la République d’Azerbaïdjan. Ainsi, en 1992, des milliers de civils (16.000) azerbaïdjanais du Haut-Karabakh seront massacrés par les forces armées arméniennes, dont près d’un millier dans la seule ville de Khodjali.

Les forces arméniennes secondées par les forces soviétiques attaqueront également l’Est de l’Azerbaïdjan, afin de créer une continuité territoriale avec les terres occupées du Haut-Karabakh, chassant plus d’un million d’Azerbaïdjanais de leurs terres et occupant plus de 20 % du territoire de l’Azerbaïdjan.

Ainsi, en lisant cette tribune au journal “Le Monde”, qui déclare :

Pas une journée ne passe sans que l’armée azerbaïdjanaise utilise les armes et ne prenne des positions sur le territoire pourtant internationalement reconnu de la République d’Arménie en prenant pour cible les populations locales,”

Les lecteurs de cette tribune pourraient croire que c’est l’Arménie qui est occupée par l’Azerbaïdjan et qui mène une guerre contre l’occupant azerbaïdjanais, ce dernier bombardant des localités en Arménie, or les faits sont totalement inverses.

C’est bien plutôt la République d’Arménie, en solidarité ethnique avec la minorité arménienne du Haut-Karabakh et dans l’objectif de conquérir des territoires de la République d’Azerbaïdjan, qui, lors de la guerre du Karabakh de 2020, a bombardé les villes dans les terres azerbaïdjanaises.

En effet, parmi les 85 victimes civiles arméniennes de la guerre de septembre-novembre 2020, seules 4 sont mortes en territoire de la République d’Arménie.

Tandis que, du côté Azerbaïdjanais sur les 100 victimes civiles, plus de 60 % ont été tués par les tirs depuis l’Arménie.

Ainsi, les 4 octobre, 8 octobre, 11 octobre et 17 octobre 2020, 4 attaques de l’Arménie par missiles balistiques contre la ville Gandja en Azerbaïdjan feront 32 morts civils et des dizaines de blessés civils.

Par ailleurs, les attaques par missiles à ogives à fragmentation, des 27 octobre et 28 octobre 2020, par l’Arménie dans la ville de Barda en Azerbaïdjan feront 27 morts et 85 blessés, tous civils.

Au vu des faits et des chiffres et a contrario de la tribune propagandiste des élus français, nous voyons que c’est l’Arménie qui a ciblé les villes et les “populations locales” en Azerbaïdjan.

Plus généralement, en Europe et en France, notamment, les politiciens, les médias, les organisations civiles ont créé cette image, ce sentiment qu’il y a en Azerbaïdjan une politique visant les Arméniens et leur territoire, or, au vu des faits, c’est absolument l’inverse :

Depuis la guerre du Karabakh en 1990, qui aura marqué l’histoire en étant une de celles provoquant le plus de populations déplacées internes au monde, de 1990 à 2020, on parle d’environ 800.000 voire 1.000.000 d’Azerbaïdjanais déplacés par les Arméniens, l’Arménie  occupant plus de 20 % du territoire de l’Azerbaïdjan (ce qui n’est plus le cas depuis la guerre de septembre-novembre 2020).

Occupation par l'Arménie de territoires azerbaïdjanais

(En beige clair les territoires azerbaïdjanais occupés par l’Arménie entre 1992 et 2020)

Résolutions de l’ONU contre l'occupation par l'Arménie des territoires de l'AzerbaïdjanPlusieurs résolutions de l’ONU (822, 853, 874 et 884) ont condamné l’occupation des territoires azerbaïdjanais par les forces armées arméniennes et exigé leur départ. Ces résolutions de l’ONU n’ont jamais été appliquées.

Pour voir de quel côté sont les volontés bellicistes, expansionnistes, et d’annihilation, les déclarations (2), en 2013, d’une des personnalités militaires les plus importantes d’Arménie, l’ancien général Arkady Ter-Tadevosyan, chef militaire des forces arméniennes pendant la première guerre du Haut-Karabakh (1992) et ancien vice-ministre arménien de la Défense, sont significatives.

En effet, que dit le général arménien ?

– Que malgré leurs discours volontaires, les Azerbaïdjanais ne veulent pas la guerre.

– Qu’une nouvelle guerre menée par l’Arménie contre l’Azerbaïdjan serait, selon la doctrine “nouvelle guerre, nouveaux territoires”, synonyme d’occupation étendue des territoires azerbaïdjanais, doctrine soutenue par le ministre arménien de la Défense.

– Qu’il est temps pour l’Arménie d’attaquer militairement l’Azerbaïdjan : “cela fait 10 ans que j’affirme qu’il faut attaquer l’ennemi” avait ainsi déclaré le général arménien.

– Que l’Azerbaïdjan étant un producteur important d’hydrocarbure, l’Arménie avait les moyens et devait frapper les sites de production afin de porter préjudice économiquement et environnementalement à l’Azerbaïdjan.

Ces déclarations, d’une des personnalités militaires les plus importantes d’Arménie, montrent encore une fois que le bellicisme et l’expansionnisme sont incontestablement du côté arménien et nous pouvons nous demander pourquoi les élus français censurent-ils ces faits, pourquoi ne parlent-ils jamais des 20 % du territoire de l’Azerbaïdjan occupés par l’Arménie (jusqu’en novembre 2020), des milliers de morts civils massacrés par les forces armées de l’Arménie, des 800.000 – 1.000.000 Azerbaïdjanais chassés de leurs terres par les Arméniens ?

Ainsi, malgré les faits historiques et les méfaits arméniens en Azerbaïdjan, lors desquels 20 % du territoire de la République d’Azerbaïdjan ont été occupés et des milliers de civils azerbaïdjanais ont été massacrés par l’Arménie, cette dernière ayant chassé près d’un million d’Azerbaïdjanais de leurs terres, malgré les résolutions de l’ONU condamnant ces occupations, malgré ces faits, que la totalité des politiques et opinions publiques en Europe et en France affirment cyniquement que c’est l’Azerbaïdjan qui agresse l’Arménie relève au mieux de l’ignorance sinon, plus certainement, de la propagande.

(1)https://www.lemonde.fr/idees/article/2022/07/29/en-choisissant-l-azerbaidjan-comme-fournisseur-de-gaz-ursula-von-der-leyen-affaiblit-l-union-europeenne_6136544_3232.html

(2)https://www.armenews.com/spip.php?page=article&id_article=12841

Ilker TEKIN ve Kadim Özdemir.

Metnin Türkçesi:

Ağustos 2022’nin başında, bir yanda Azerbaycan ile diğer yanda Ermenistan ve Dağlık Karabağ’ın irredantist Ermeni güçleri arasındaki savaşın yeniden başlaması ile, Fransa’da Azerbaycan karşıtı propagandayı yeniden harekete geçirdi, ve Fransa’da ki bu Azerbaycan karşıtlığı, aşırı sağdan aşırı sola, sözde enternasyonalistlerden Fransız milliyetçilerine kadar tüm siyasi yelpazeyi birleştiriyor – görünüşte zıt tüm bu gruplar aslında Fransız, ve daha genel olarak Batı çıkarlarına göre hareket eden tek bir grup içinde buluşuyorlar.

Böylece, Le Monde gazetesinde yayınlanan ve “her görüşten” 50 Fransız yetkilinin imzasını taşıyan bir makale (1), gerçek olmayanları karanlık ve dogmatik bir tarzda birbirine bağlamaktadır, ki bu da her zaman, “ebedi kana susamış kötü adam” rolünde ki Azerbaycanlıların aleyhine, ve “ebedi melek mağdur Ermeni”lerin lehinedir – bu tarz tam da “Ermeni davasının” militanlarının fanatik ve ırkçı uygun bir tarzdır.

Nitekim bu makale, örneğin, Azerbaycan’ın gaz ve petrol gelirlerinin “Ayrıca Dağlık Karabağ’da veya Ermenistan Cumhuriyeti’nde Ermenileri yok eden ateşli silah finansmanı yarışı için kullanıldığını” ileri sürmektedir.

Gerçekler göz önüne alındığında, bu ifadelerden daha yanıltıcı ve propagandacı olunması zor, çünkü tarihi ve olgusal gerçekler, Fransız yetkililerinin Azerbaycanlılara yönelik iddialarıyla çelişmektedir.

Nitekim, SSCB’nin dağılmasından ve eski Sovyet cumhuriyetlerinin bağımsızlığından bu yana, Ermenistan’daki akide şudur: “Türklerden temizlenmiş bir Ermenistan”.

Şubat 1988’de bu slogan harfiyen uygulanacaktır: Birkaç gün süren kitlesel gösteriler ve pogromların ardından, Ermeniler, yüzyıllardır Ermenistan’da yaşayan Azerbaycanlıların sınır dışı edilmesi için histerik gösteriler yaparken, bu ülkedeki birkaç camiden biri yıkılacak. Bu, Azerbaycanlılar için trajedinin başlangıcının sinyalidir.

200.000’den fazla nüfusu olan, Ermenistan’ın Azerbaycan kökenli nüfusun tümü, dramatik koşullarda sürülecektir. Bugün Ermenistan’da Azerbaycan asıllı tek bir kişi kalmamışken, Azerbaycan’da Ermeni asıllı binlerce insan dışlanmadan yaşıyor.

Ermenilerin Azerbaycanlılara karşı bu dışlama ve “temizlik” politikası, Azerbaycan Cumhuriyeti topraklarında dahi devam edecektir. Böylece 1992’de Dağlık Karabağ’dan binlerce Azerbaycanlı sivil (16.000), Ermeni silahlı kuvvetleri tarafından katledildi, bunların bine yakını sadece Hocalı şehrinde.

Sovyet güçleri tarafından desteklenen Ermeni kuvvetleri, işgal altındaki Dağlık Karabağ topraklarıyla Ermenistan ile toprak sürekliliği sağlamak için bir milyondan fazla Azerbaycanlıyı topraklarından sürerek ve Azerbaycan topraklarının yüzde 20’sinden fazlasını işgal ederek Doğu Azerbaycan’a da saldırmıştır.

Bu nedenle, “Le Monde” gazetesinde yer alan şu köşeyi okuyarak:

“Azerbaycan ordusunun silah kullanmadığı ve yerel halkı hedef alarak uluslararası kabul görmüş Ermenistan Cumhuriyeti topraklarında mevzi almadığı bir gün bile geçmiyor.”

Bu sütunun naif okuyucuları varsa, işgal eden Azerbaycan ve işgale uğrayan Ermenistan olduğuna, ve Ermenistan’ın Azerbaycan bombardımanı altında olduğuna inanabilirler, ancak gerçekler tamamen tersidir.

Saldırgan, daha ziyade, Dağlık Karabağ’ın Ermeni azınlığı ile etnik dayanışma içinde olan, 2020 Karabağ savaşı sırasında Azerbaycan topraklarındaki şehirleri bombalayan ve Azerbaycan Cumhuriyeti’nden toprak fethetmek amacında olan Ermenistan Cumhuriyeti’dir.

Böylece, Eylül-Kasım 2020 savaşının 85 Ermeni sivil kaybın sadece 4’ü Ermenistan Cumhuriyeti topraklarında ölmüştür.

Ancak, Azerbaycanlı 100 sivil kaybın %60’tan fazlası Ermenistan’dan gelen ateş sonucudur.

Böylece 4 Ekim, 8 Ekim, 11 Ekim ve 17 Ekim 2020 tarihlerinde Ermenistan’ın Azerbaycan’ın Gence şehrine düzenlediği 4 balistik füze saldırısı, 32 sivilin ölümüne ve onlarca sivilin yaralanmasına neden olacaktır.

Ayrıca, 27 Ekim ve 28 Ekim 2020 tarihlerinde Ermenistan’ın Azerbaycan’ın Barda şehrine yaptığı parçalı savaş başlıklı füze saldırılarında tamamı sivil olmak üzere 27 ölü ve 85 yaralı olacaktır.

Gerçekler ve rakamlara bakıldığında ve Fransız yetkililerin propaganda makalesinin aksine, Azerbaycan’da şehirleri ve “yerel halkları” hedef alan tarafın Ermenistan olduğunu görüyoruz.

Daha genel olarak, Avrupa’da ve, özelikle, Fransa’da,  politikacılar, medyalar, sivil örgütler, Azerbaycan’da Ermenilere ve onların topraklarına yönelik bir politika olduğunun algısını yaratıyorlar, ancak gerçekler ışığında bakarsak, durum tam tersi:

1990’dan 2020’ye kadar, dünyada en çok yerinden edilen nufüslardan biri olarak tarihe geçen Karabağ savaşından bu yana, Ermeniler tarafından yerinden edilen yaklaşık 800.000 hatta 1.000.000 Azerbaycanlı söz konusudur, ayrıca  Ermenistan, Azerbaycan topraklarının %20’sinden daha fazlasını işgal etmiştir (Eylül-Kasım 2020 savaşından bu yana artık böyle değil).

Çeşitli BM kararları (822, 853, 874 ve 884), Azerbaycan topraklarının Ermeni silahlı kuvvetleri tarafından işgalini kınamış ve sonlandırmalarını talep etmişdir. Bu BM kararları hiçbir zaman uygulanmadı.

Savaşçı, yayılmacı ve imha iradelerinin hangi tarafta olduğunu görmek için, Ermenistan’ın en önemli askeri şahsiyetlerinden biri, ilk Dağlık Karabağ savaşı (1992) Ermeni kuvvetlerinin askeri lideri olan ve eski Ermeni Savunma Bakan Yardımcısı, general Arkady Ter-Tadevosyan’ın  beyanları (2) önemlidir:

Ermeni general ne diyor?

– Ofensif konuşmalarına rağmen Azerbaycanlıların savaş istemediklerini.

– Ermenistan’ın Azerbaycan’a karşı başlatacağı yeni bir savaşın, “yeni savaş, yeni topraklar”, Ermenistan Savunma Bakanı tarafından da desteklenen doktrinine göre, Azerbaycan topraklarının kapsamlı işgali ile eşanlamlı olacağını.

– Ermenistan’ın Azerbaycan’a askeri olarak saldırma zamanının geldiğini: “10 yıldır düşmana saldırmamız gerektiğini söylüyorum” diye ilan etmiştir.

Azerbaycan’ın önemli bir hidrokarbon üreticisi olduğundan, Ermenistan’ın Azerbaycan’a ekonomik ve çevresel zarar vermek için üretim alanlarını vurmasının mümkün ve zorunlu olduğunu söylemiştir.

Ermenistan’ın en önemli askeri şahsiyetlerinden birinin bu beyanları, savaş çığırtkanlığı ve yayılmacılığın, tartışmasız Ermeni tarafında olduğunu bir kez daha göstermiştir ve Fransız yetkililerin bu gerçekleri neden sansürlediğini, neden (Kasım 2020’ye kadar) Azerbaycan topraklarının %20’sinin Ermenistan tarafından işgal edildiğinden, Ermenistan silahlı kuvvetleri tarafından binlerce Azerbaycanlı sivil katledildiğinden veya Ermeniler tarafından topraklarından 800.000 – 1.000.000 Azerbaycanlı sürüldüğünden neden bahs etmediklerini merak edebiliriz?

Böylece, Azerbaycan Cumhuriyeti topraklarının %20’sinin işgal edildiği ve binlerce Azerbaycanlı sivilin Ermenistan tarafından katledildiği Azerbaycan’daki tarihi gerçeklere ve Ermeni suçlarına rağmen, Ermenistan tarafından neredeyse bir milyon Azeri’yi topraklarından kovmuş olmasına rağmen, BM kararlarının bu işgalleri kınayan kararlarına rağmen, tüm bu gerçeklere rağmen, Avrupa ve Fransa’daki tüm politikacıların ve kamuoyunun alaycı bir şekilde Ermenistan’a saldıranın Azerbaycan olduğunu ifade etmesi, en iyi ihtimalle cehalettir, ancak daha emin olarak Azerbaycan karşıtı propagandadır.

(1)https://www.lemonde.fr/idees/article/2022/07/29/en-choisissant-l-azerbaidjan-comme-fournisseur-de-gaz-ursula-von-der-leyen-affaiblit-l-union-europeenne_6136544_3232.html

(2)https://www.armenews.com/spip.php?page=article&id_article=12841

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER