İNFO FLASH HABER

Yunanistan’nin 14 havalimanı, artık Alman şirketlerinin.

Yunanistan’da, hükümetin Troyka ile yaptığı yeni kredi anlaşması sonrasında ilk özelleştirme gerçekleşti. Ülkedeki 14 havaalanının Alman şirkete satıldığı bildirildi. ‘HÜKÜMET BOYUN EĞDİ’ Yunanistan’da yayın yapan Sol Platform’un sesi olan İskra gazetesi ise bu özelleştirmeyi şöyle değerlendirdi: “Ülkenin en değerli mal varlıkları satışa çıkarılıyor, hem de gülünç bedel karşılığında. Syriza hükümeti devlet malını tasfiye etmeye başladı. […]

Yunanistan’nin 14 havalimanı, artık  Alman şirketlerinin.
13 Nisan 2017 - 1:31 'de eklendi ve 1908 kez görüntülendi.

Yunanistan’da, hükümetin Troyka ile yaptığı yeni kredi anlaşması sonrasında ilk özelleştirme gerçekleşti. Ülkedeki 14 havaalanının Alman şirkete satıldığı bildirildi.

‘HÜKÜMET BOYUN EĞDİ’

Yunanistan’da yayın yapan Sol Platform’un sesi olan İskra gazetesi ise bu özelleştirmeyi şöyle değerlendirdi:

“Ülkenin en değerli mal varlıkları satışa çıkarılıyor, hem de gülünç bedel karşılığında. Syriza hükümeti devlet malını tasfiye etmeye başladı. Bu inanılmaz anlaşmayı Başbakan Yardımcısı Yannis Dragasakis, Maliye Bakanı Euclidis Tsakalotos, Ekonomi Bakanı Yiorgos Stathakis ile Çevre ve Enerji Bakanı Panos Skurletis imzaladı. Kısacası, hükümet üçüncü memorandum paketi tam olarak onaylanmadan bir gün önce istenilenlere tartışmasız boyun eğdi.

 

Yunanistan’da sol hükümet döneminde gerçekleşen ilk özelleştirme açıklandı. Buna göre Syriza hükümeti 14 havaalanını Alman Fraport şirketine devretti. Satış açıklamasını Başbakan Tsipras yaptı.

Şirket 40 yıllık işletme hakkını satın aldığı, aralarında Selanik, Korfu, Rodos, Hania, Kos, Midilli, Santorini ve Mykonos gibi işlek havaalanları da bulunan satış için tek seferde 1 milyar 234 euro ödeyecek. Ayrıca her yıl da 22,9 milyon euro verecek. Syriza hükümetinin ilk özelleştirme projesi olan bu proje 14 Ağustos ’ta kanun olan memorandumda da yer alıyordu. Böylelikle Almanya ’nın en büyük havaalanı Frankfurt’un işletme hakkını elinde bulunduran Fraport,

 

Yunanistan, 14 havalimanını 1,23 milyar euro bedelle, 40 yıllığına Alman Fraport AG’nin ana ortağı olduğu konsorsiyuma devretti. Konsorsiyum 1,23 milyar euro ödemesine karşılık söz konusu dönemde 10 milyar euronun üzerinde gelir elde etmeyi bekliyor. Yunanistan Varlık Kalkınma Fonu (TAIPED) tarafından yapılan açıklamada, söz konusu havalimanlarının özelleştirilmesine ilişkin sürecin tamamlandığı belirtildi. Havalimanlarının, düzenlenen imza töreniyle, Fraport AG ve SLENTEL Ltd. şirketlerinin oluşturduğu konsorsiyuma devrinin yapıldığı ifade edildi. Özelleştirilen havalimanları arasında, Yunanistan’ın en büyük ikinci kenti Selanik’in yanı sıra Mykonos, Santorini, Midilli, Sisam ve Rodos gibi adalardaki havalimanları bulunuyor.

Hedef 50 milyar euro özelleştirme

Yunanistan’ın uluslararası kreditörlerle yaptığı üçüncü kurtarma paketi anlaşması kapsamında özelleştirmelerden 50 milyar euroluk gelir elde etmesi hedefleniyor.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER