İNFO FLASH HABER

Gurbetçilerin cenazeleri Avrupa’da sahipsiz kalıyor

Fransa’da gurbetçinin cenazesi ortada kaldı   Fransa’nın Valenciennes şehrinde 61 yaşında vefat eden Hüseyin Hasan Eren’in cenazesi ortada kaldı. Fransa’da yakını olmayan Eren’in cenazesi Kimsesizler Mezarlığı krematoryumunda yakılacaktı. Fransız komşusu Eren’in müslüman olduğu için yakılmasına razı gelmeyerek Türk derneklerini haberdar etmesiyle son anda engellendi. 12 Ağustos’ta vefat eden Eren’in Fransalı Türk vatandaşların gönüllü gayretleri sayesinde […]

Gurbetçilerin cenazeleri Avrupa’da sahipsiz kalıyor
14 Ağustos 2017 - 21:15 'de eklendi ve 16342 kez görüntülendi.

Fransa’da gurbetçinin cenazesi ortada kaldı

 

Fransa’nın Valenciennes şehrinde 61 yaşında vefat eden Hüseyin Hasan Eren’in cenazesi ortada kaldı. Fransa’da yakını olmayan Eren’in cenazesi Kimsesizler Mezarlığı krematoryumunda yakılacaktı. Fransız komşusu Eren’in müslüman olduğu için yakılmasına razı gelmeyerek Türk derneklerini haberdar etmesiyle son anda engellendi. 12 Ağustos’ta vefat eden Eren’in Fransalı Türk vatandaşların gönüllü gayretleri sayesinde cenaze namazı Paris’te kılındıktan sonra Türkiye’ye defnedilmesi için gönderilecek.

 

Eren’in Fransız komşusu Valenciennes’te yakınlarını bulamayınca, internet üzerinden Türk derneklerini aradı. O bölgede bulunan, Türk derneklerine ulaşan duyarlı fransız komşu,“ BİZİM DERNEĞİMİZİN ÜYESİ DEĞİLDİR ” aldığı  bu cevap karşısında şok olan komşu,

 

Daha sonra, aramasını genişleten duyarlı fransız konşu, bölgede bulunan STK lar aracılığı ile  Objectif 21 Derneğine ulaşıyor.

 

Objectif 21 Derneği Başkanı Tahsin Tek almış olduğu bilgiler doğrultusunda sosyal medyada merhumun fotoğraflarını paylaşarak yakınlarına ulaşmaya çalıştı. Önce Hasan Hüseyin Eren’i gençliğinden tanıyan arkadaşları, daha sonra Türkiye’de yaşayan kardeşlerine ulaşıldı. Tahsin Tek, “Her şeyden önce Türk olarak bir Türk vatandaşının Fransız kimsesizler mezarlığında yakılmasına kayıtsız kalamadığımız için cenaze buradaki özel cenaze firması ile anlaşarak merhumun naaşın Türkiye göndermesi için bütün girişimleri başlattık. Cenaze Malatya’daki ailesine teslim edilecek.” dedi.

 

1978 yılında Fransa’ya eğitim için gelen ve dünyanın en prestijli üniversitelerinden biri olan Sorbonne Üniversitesi’nden mezun olan Eren Fransa’da evlendi. Ancak, eşini 5 yıl önce erken yaşta kaybeden Eren’in Fransa’da hiç bir akrabası yaşamıyordu. Malatya’da yaşayan abisi Mehmet Eren, merhum Hasan Hüseyin Eren’in Valenciennes Hastanesi’ndeki tedavisinin ardından Türkiye’ye geri dönme planı yaptığını söyledi.

 

 

Gurbetçilerin cenazeleri Avrupa’da sahipsiz kalıyor

 

Eren’in kimsesizler mezarlığında yakılmasının son anda gurbetçi vatandaşların duyarlılığı sayesinde engellenmesi akıllara “Türkiye neden Avrupa’daki kimsesiz vatandaşlarına sahip çıkmıyor?” sorusunu getirdi. Geçen yıl da Fransa’nın Foyer şehrinde Cemil Ergün’ün cenazesi sahipsiz kalmıştı. 12 milyon Türk vatandaşının yaşadığı Avrupa’da her sene yüzlerce gurbetçi kimsesiz olduğu için İslami kaidelere ters bir şekilde krematoryumda yakılıyor. Cenaze namazları kılınmıyor. Tunus devleti, Fransa topraklarında vefat eden kimsesiz vatandaşlarının İslami kaidelere göre gömülmesi için tüm masrafları karşılayarak cenazeyi ülkeye geri getiriyor. Ancak, milyonlarca vatandaşı Avrupa’da yaşayan Türkiye’nin bu konuda bir hizmeti bulunmuyor.

 

Avrupa’da yaşayan Türkler Türkiye’de defnedilmeyi vasiyet ediyor. Ancak, bunun için tek çözüm 1980’lerde kurulan cenaze fonu . Gurbetçi nüfusunun iyice arttığı günümüzde değişik cemaat ve dayanışma derneklerinin de kendilerine ait cenaze fonları bulunuyor. Cenaze fonları yakını kaybeden için kolaylık. Zira bu sistemde masraflar yıl sonu üyelere eşit bölünüyor. Ancak, bu hizmet zaman içinde bir ranta dönüştü. Tunus gibi diğer müslüman ülkeler kimsesiz vatandaşlarının cenaze masraflarını üstlenirken, Türkiye’nin bu konuda bir desteği olmaması düşündürücü.
Kadim ÖZDEMİR
İNFO FLAŞHABER Paris 14-08-2017

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

 BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR

( 2 Yorum )

  • M eriş ;

    Öncelikle objectif derneğine ve Fransız komşuya çok ve çok teşekkürler .
    O amcayada Allah gani gani rahmet eylesin
    Yazıldığı gibi 1980 lerden itibaren Türk dernekleri kendi Tarzında Cenaze fonu kurdu
    Ayrıca Ditib diye bir kuruluş var Diyanetin oradaki görevlilerde tüm vatandaşlara bir yerlere kayıt olmasını öneriyorlar
    O yardımcı olmayan dernekde maddi olarak yardım yapamaz çünkü üyelerin parası
    Saygılarımla

    15 Ağustos 2017 09:39
  • Arif Çıtak ;

    Sanır olan bile biliyor Fransa’da her kuruluşun cenaze fonu var. O adam zamanında üye olsaydı. Bizler enayi mıyız 30 senedir üyelik parası ödüyoruz. Bu tip insanlara acımam kuruş

    15 Ağustos 2017 12:13
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER