İNFO FLASH HABER

5 HDP’li vekilin dosyası Meclis’te

HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında olduğu 5…

5 HDP’li vekilin dosyası Meclis’te
09 Mart 2016 - 20:18 'de eklendi ve 1107 kez görüntülendi.

Adalet Bakanlığı, HDP Eş Genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile milletvekilleri Selma Irmak, Sırrı Süreyya Önder ve Ertuğrul Kürkcü hakkında “dokunulmazlıkların kaldırılması” istemiyle hazırlanan fezlekeyi, TBMM’ye gönderilmek üzere Başbakanlık’a sunmuştu. Ve Başbakanlık bugün dokunulmazlıkların kaldırılmasını öngören fezlekeleri Meclis Başkanlığı’na sundu.

BAŞBAKAN’DAN İLK DEĞERLENDİRME

Fezlekelerin Meclis Başkanlığı’na sululması Başbakan Ahmet Davutoğlu’na soruldu. Davutoğlu “Meclis Başkanı ile de görüşeceğim. Diğer partilerin de tutumunu görmek istiyorum.”dedi.

DEMİRTAŞ: BİZ TEK BİR ÖRGÜTE ÜYEYİZ, O DA HDP

Bu arada, Diyarbakır’da 21 Mart’ta yapılacak Nevruz kutlamasıyla ilgili programı açıklayan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, kendisi ve 4 milletvekiliyle ilgili fezlekelerin TBMM başkanlığı’na ulaştırılmasıyla ilgili olarak, “Fezleke gitme prosedürü zaten budur. Bugüne kadar ki bütün fezelekeler bu şekilde Meclis’e gitti. Adalet Bakanlığı, Başbakanlık oradan da Parlamento’ya gider. İlk defa fezleke parlamentoya gitmiş değil. Yüzlerce fezlekemiz aynı prosedür işletilerek meclise gitmiş durumda. Ama ne hikmektse özellikle AKP grubu bu fezlekeleri biraz daha öne çıkarmak istiyor. Yoksa AKP’lilerin fezlekesi de aynı yöntemle meclise geliyor. Parlamentoda karma komisyon kurulursa, komisyona sevk edilirse ancak ilk defa olağanüstü bir duruma geçilmiş olacak. Yapılırmı, yapılmazmı? önümüzdeki günlerde göreceğiz” dedi.

Kendilerinin tek bir örgüte üye olduğunu, o örgütün de HDP olduğunu belirten Selahattin Demirtaş konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Biz Milletvekillerimizle birlikte bir tek örgüte üyeyiz o da Halkların Demokratik Partisi’dir. Başka da hiç bir örgüte üye olmadık, olsaydık a hiç korkmadan söylerdik. Bugüne kadar fikirlerimiz, düşüncelerimiz neyse kamuoyu önünde açıkça ifade ettik. Doğrusu dokunulmazlıkların kaldırılmasını HDP vekilleri açısından arzu etmeyiz. Bu sadece bizim için değil. Kişisel bir kaygımız ya da korkumuz olduğu için değil. Ama, Türkiye’nin zaten barış arayışı, demokrasi, özgürlük arayışı var. Bütün bu arayışlara çok büyük bir darbe vurulmuş olacak. Gerçekten dokunulmazlıklardan rahatsızsa milletvekilleri 550 milletvekilinin de kaldırılmasına biz evet oyu vermeye hazırız. Bütün milletvekillerinin dokunulmazlıkları kaldırılırsa HDP grubu 59 kişiyle evet oyu vereceğiz”

BİZİ KURBANLIK KOYUN SEÇERLERSE SONUÇLARINA KATLANIRLAR

Kendilerinin kurbanlık koyun olarak seçilmesine izin vermeyeceklerini de söyleyen Demirtaş şöyle konuştu: “Eğer kurbanlık koyun seçip, hırsızlık yapmış, yolsuzluk yapmış, rüşvet yemiş, her türlü yüz kızartıcı suçu işlemiş olanlar parlamentoda eğer dokunulmazlığın arkasına saklanacaklarsa ve fikirlerimizden dolayı, sadece konuşmalarımızdan dolayı bizi kurbanlık koyun seçme konusunda bir tavır içine gireceklerse sonuçlarına biz değil kendileri katlanacaklar. Bizi cezaeviyle, zindanlarla tehdit edenler kusura bakmasınlar, bunlar hayatlarında cezaevlerinin yakınında bile gitmemiş, cezaevi denince tüyleri diken diken olan pısırık, korkak kişilerdir. Bizim grubumuzun yarısı zaten hayatlarının yarısından fazlasını cezaevinde geçirmiş insanlardır. Bizler cezaevi kapısında büyüdük. Bizim ikinci evimizdir. Kusura bakmayın cezaevi ile bizi korkutmaya, ölümle tehdit etmeye çalışmayın. Bunlar demokratik bir toplumda demokratik bir parlamenter işleyişte, parlamentoya yakışmayan, milletvekillerine, başbakanlara yakışmayan tutum ve davranışlardır. Ayıptır her şeyden önce. Kendi korkunuzu ele veriyor. Biz bu tür şeylerden korkmayız. Ama şundan korkarız. Dokunulmazlıkların kaldırılması geçmişte de denendi. Hatip Dicle, Leyla Zana, Orhan Doğan bu arkadaşların tamamı uzun yıllar zindana atıldı. Kim kazandı, ne kazandı, geri dönüp baksınlar. Tek bir kişi boyun eğdimi, tek bir kişi onlara teslim oldumu?. Ne oldu sonuç itibariyle. 80 Kişi ile geri döndük parlamentoya girdik biz. Bu işler böyledir. Dolayısıyla biz kendi korkumuz, kaygımız için değil, ülkemizin halklarımızın geleceğiyle ilgili kaygı duyduğumuz için dokunulmazlık mevzusuna bu şekilde intikamvari siyasi linç ve siyasi rövanş anlayışıyla yaklaşılmasın isteriz”

DEMİRTAŞ, YÜKSEKDAĞ, IRMAK, ÖNDER, KÜRKÇÜ

Kayapınar Spor Salonunda iki gün süren Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Olağanüstü Genel Kurulunda sözde “öz yönetim” ilanına ilişkin yaptıkları konuşma nedeniyle Demirtaş, Yüksekdağ, Irmak, Önder ve Kürkcü hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanarak Adalet Bakanlığı’na ulaştırılan fezleke, Bakanlıkça TBMM’ye gönderilmek üzere Başbakanlık’a sunuldu. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, 26 Aralık 2015’te Kayapınar Spor Salonunda iki gün süren Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Olağanüstü Genel Kurulunda sözde “öz yönetim” ilanına ilişkin yaptıkları konuşma nedeniyle Demirtaş, Yüksekdağ, Irmak, Önder ve Kürkcü hakkında soruşturma başlatmıştı.

O İSİMLER HAKKINDAKİ SUÇLAMALAR

Soruşturma kapsamında, “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek” ve “Silahlı terör örgütüne üye olmak” suçlamasıyla Eş Genel başkanlar Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, Hakkari Milletvekili Selma Irmak, Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkcü hakkında fezleke hazırlayan başsavcılık, şüphelilerin, üzerlerine atılı suçların yasal unsurlarının oluştuğu gerekçesiyle Anayasa’nın 83. maddesine istinaden, “dokunulmazlıklarının kaldırılması” talebinde bulunmuştu. Fezleke, Adalet Bakanlığı’na gönderilmişti.

ERDOĞAN’IN ÇIKIŞI SONRASI BAHÇELİ DE DESTEK VERECEĞİNİ AÇIKLAMIŞTI

Son dönemde özellikle Selahattin Demirtaş’ın çağrıları sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın fezlekelerin gündeme alınabileceğine yönelik sözlerine MHP lideri Bahçeli de destek vermiş ve ‘HDP’lilerin fezlekeleri bekletilmemeli’ demişti. Peki, dokunulmazlıkların kaldırılması süreci nasıl işliyor?

İşte adım adım o süreç:

DOKUNULMAZLIKLAR NASIL KALDIRILIR?

* Fezleke, Adalet Bakanlığı tarafından Başbakanlık’a gönderilir. Ardından fezleke Başbakanlık üzerinden Meclis’e gelir.

*İlk olarak TBMM Anayasa Adalet Karma Komisyonu’nda görüşülür. *Komisyon fezlekesi görüşülen vekilin dokunulmazlığının kaldırılması yönünde bir kanaate varırsa bunu Genel Kurul’a gönderir.

MECLİS GENEL KURULU’NDAKİ SÜREÇ

*Yasama dokunulmazlığının kaldırılması için toplantıya katılanların salt çoğunluğu yeterlidir. Eğer milletvekilinin dokunulmazlığı kaldırılırsa; dosya Başsavcılığa geri gönderilir. Savcılık soruşturmasına devam eder. Bu süreçte dokunulmazlığı kaldırılan milletvekili, vekillik görevine devam eder. Eğer milletvekilinin dokunulmazlığı kaldırılmazsa;

* Soruşturma dosyası savcılıkta kalır. Milletvekilinin vekillik süresi bittikten sonra soruşturmaya devam edilir.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER