İNFO FLASH HABER

BMGK’dan Rusya’ya soğuk duş

Rusya’nın talebiyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK), Türkiye’nin Irak’taki eğitim birliği konusu görüşüldü.

BMGK’dan Rusya’ya soğuk duş
10 Aralık 2015 - 1:53 'de eklendi ve 867 kez görüntülendi.

BMGK, kapalı toplantıda, Rusya’nın talebi üzerine Irak’taki Türk askeri varlığını ele aldı. BM Genel Sekreter yardımcılarından Miroslav Jenca da talep üzerine toplantıya katılarak Konsey üyelerine sunum yaptı. Toplantının çıkışında ise talebin kimden geldiği ve Irak’ın mektupla Konsey’e başvurup vurmadığı muamması yaşandı.

RUSYA UMDUĞUNU ALAMADI

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin, gazetecilerin, “Böyle bir toplantıya niçin gerek duydunuz?” sorusuna karşılık, “Irak, BMGK’ya mektup gönderdi. Bu bizim kapalı toplantı için harekete geçmemizi tetikledi. Irak Başbakanı ve diğer Iraklı yetkililer bu konuda açık şekilde şikayetlerini dile getirdiler” ifadesini kullandı.

Churkin’in ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Irak’ın BM Daimi Temsilcisi Muhammed Ali el-Hakim ise Irak’ın konuyu ikili şekilde çözmek istediğini kaydederek, “Biz konuyu Ankara ve Bağdat arasında ikili olarak görüşüyoruz. İhtiyacımız olduğunda konuyu mektupla BMGK’ya bildiririz. Ancak Bağdat henüz BMGK’ya mektup göndermedi. Churkin’in bahsettiği mektup zannediyorum 25 Haziran 2014’teki mektuptur” diye konuştu.

RUSYA’YA SOĞUK DUŞ

Öte yandan, Churkin gazetecilere yaptığı açıklamada, toplantıda arzu ettikleri başarıyı sağlayamadıklarını da söyledi.

Churkin, “Toplantı çok önemli olmasına rağmen hayal kırıklığına uğradım. Biz BMGK Başkanı’nın BM Şartı, uluslararası hukuk ve Irak’ın toprak bütünlüğü ve egemenliğine saygı gösterilmesini isteyen bir metni gazetecilere okumasını istedik ancak bazı üyeler sorunun daha da büyümemesi gerektiğini savunarak kabul etmediler” dedi.

Churkin, taleplerine muhalefet eden ülkelerin uluslararası prensiplere olan bağlılıklarının sorgulanacağını da öne sürerek, “BMGK’dan ortak bir metin çıksaydı toplantının etkisi daha fazla olabilirdi ancak BMGK bu konuya yeterli önem vermedi” diye konuştu.

Türkiye’nin, “Irak hükümetinin izni olmadan bu ülkeye ek asker gönderme” kararını, “düşünülmeden alınmış ve izah edilemeyecek bir hareket olarak” değerlendirdiklerini belirten Churkin, DAEŞ’le mücadele eden ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin de Suriye’de hükümetin onayı olmadan operasyon yaptıklarını ve bunun illegal olduğunu savundu.

HALİT ÇEVİK’TAN AÇIKLAMA

Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Halit Çevik, DAEŞ’le savaşta Irak halkı ve hükümeti ile birlikte olduklarını belirterek, Irak’ın toprak bütünlüğü ve egemenliğinin Türkiye için önemli olduğunu söyledi.

Rusya’nın talebiyle BM Güvenlik Konseyi’nde, Türkiye’nin Irak’taki eğitim birliği konusu görüşüldü. Toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan Çevik, “Irak’ın toprak bütünlüğü ve egemenliği Türkiye için çok önemlidir” dedi.

Türkiye’nin DAEŞ’i, en büyük tehditlerden biri olarak gördüğünü vurgulayan Çevik, “Biz DAEŞ’le savaşta Irak halkı ve hükümeti ile birlikteyiz. Biz DAEŞ’le savaşan uluslararası koalisyonun bir parçasıyız. Bu bağlamda Türk askeri eğitimcileri bir yıldır Irak’ta bulunuyor. Bu bir sır değil” diye konuştu.

Kaynak : AA

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER