Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda kameraların karşısına geçen Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim…
İbrahim Kalın, Erdoğan ve Zana arasında gerçekleşmesi beklenen görüşmeye ilişkin olarak ‘Leyla Zana ve Cumhurbaşkanımız arasındaki görüşme özel kalemler seviyesinde devam ediyor. Sayın Zana yurt dışında. Uygun bir zamanda görüşme gerçekleşecektir.’ diye konuştu.
İbrahim Kalın, terörle mücadele, Cenevre’deki Suriye Konferansı ve yeni Anayasa konu başlıklarında da dikkat çekici açıklamalarda bulundu.
İŞTE İBRAHİM KALIN’IN AÇIKLAMALARININ SATIR BAŞLARI
2016 yılında da Cumhurbaşkanımız koşan terleyen Cumhurbaşkanı profilini çizecektir.
Külliye içerisinde inşaat çalışmaları devam ediyor.
Başkanlık sistemiyle ilgili tartışmadan memnunuz.
Terörle mücadele konusu gündemimizde. Türkiye aynı anda bir kaç terör örgütüyle mücadele etmektedir. Bunların ikisi de Türkiye’nin istikrarına tehdit teşkil etmektedir. Nasıl DAİŞ’le mücadele öncelikse PKK ile mücadele de bir önceliktir. Burada bir terör örgütü sınıflaması yapmamız söz konusu değil.
Terör örgütlerinin işini kolaylaştıracak açıklamalardan kaçınmak gerekiyor. Batı’da terör söz konusu olduğunda ne tür tedbirlerin alındığını biliyoruz. İfade özgürlüğünün sınırlarının nerede çizildiğini de biliyoruz. Propoganda faliyetleri ifade özgürlüğü kampsamında değerlendirilecek konular değildir.
Kamuoyunun desteğinden rahatsız olanlar haksız temelsiz ithamlarda bulunuyor. Çatışmalar dursun operasyonlar dursun çağrısının doğru adresi terör örgütüne silah bırak çağrısıdır.
Son günlerde terör örgütü tarafından istismar edilen bir konu da şu: Terörle mücadele Kürtlerle mücadele anlamına asla gelmez. Terör örgütünün kendisini Kürt vatandaşlarımızın hamisi gibi gösterebilir. Siyasi ve sosyolojik manada örgütün bu iddiası doğru değildir.
SÜRECİN GELECEĞİ TERÖR ÖRGÜTÜNÜN SİLAH BIRAKMASINA BAĞLI
Sürecin geleceği terör örgütünün silahları tamamen bırakmasına bağlıdır. Terör örgütü silah bırakma fırsatını kaçırmıştır. Anlamsız savaşı bitirmek yerine terörü tercih etmiştir.
DAİŞ terörüyle mücadele konusunda Türkiye ek ilave tedbirler alıyor. 125 ülkeden 36 bin 600 kişiye ülkeye giriş yasağı konulmuş, 93 ülkeden 3 bin 63 kişi sınır dışı edilmiştir.
SURİYE MESELESİ
Suriye’deki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. BMGK’nın kararı üzerine yeni bir müzakere süreci başlıyor. Amaç, Suriye’de siyasi geçiş sürecinin başlamasıdır. Tam yetkili bir geçiş hükümetinin kurulması ve seçimlere gidilmesi. Esed rejimi gitmelidir denilen zamanda Esed rejimine suni tenefüz edenlerle karşı karşıyayız. ARtık bu savaşın sona erdirilmesi, mezhep gerginliği ve güvenlik ve istikrar konuları hayati önem kazanmıştır.
Türkiye Suriye sınırında hiç bir terör örgütünün fiili bir durum yaratmasına asla izin vermeyiz. İster DAİŞ olsun ister El Kaide olsun ister PKK PYD olsun.
Suriye Kürtleri’nin adı yokken 2005 yılında Suriyeli Kürtler’e kimlik verilmesi gerektiğini ifade eden sayın Cumhurbaşkanımızdır. Kobani efsanesi yaratılmak istendi ama 195 bin kişi Cumhurbaşkanımızın talimatıyla ülke topraklarımıza alındı.
Suriye Türkmeleri ile ilgili gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Rusya’nın Suriye Türkmenlerine saldırısının hiç bir meşru tarafı yoktur. Bayırbucak Bölgesi’nde herhangi bir DAİŞ tehdidi yoktur. Esed’i rahatlatmak için Rusya bombardıman yapıyor.
SORULAR CEVAPLAR
Türkiye Cenevre’de hangi boyutta katılacak?
Cenevre toplantısı evelsi gün toplanacaktı fakat temsil meselesi uzayınca Cuma gününe alındı. Dışişleri Bakanımızın yoğun bir diplomasi trafiği oldu. Önceden kimlerin katılacağı belliydi. Bunlardan da Suriye istişare heyeti oluşturuldu. O süreçte PYD konusu hiç gündeme gelmemiştken tekrar PYD’yi Cenevre görüşmelerine katmak sürece aykırı bir durum. Fiili durum yaratan Suriye muhalefetinin yanında yer almayana PKK terör örgütü ile kirli ilişkilerini sürdürenlerle aynı masada olunamaz. Orada biz de en üst düzeyde temsil edileceğiz.
Ömer Çelik’in çözüm süreci ile ilgili sözleri ve Erdoğan’ın Kaymakamlara gerekirse mevzuat dışına çıktın talimatı…
Hendeklerin ya da çukurların hangi makinalarla kazıldığı artık herkes tarafından biliniyor. Yani devletin verdiği imkanları devlet aleyhine kullanmaya çalışanların önüne geçmek isteyenlere yönelik bir çağrıdır. Sanki bu onların müktesep bir hakkıymış gibi davranıyorlar. Yasa dışına çıkmak diye bir şey söz konusu değildir.
Sayın Çelik’in yazısını tam olarak okumadım. Çözüm süreci içinde atılan adımları da hatırlayalım. Bu fırsatı tepen terör örgütüdür. Demokratik haklar anlamında büyük kazanımlar elde etti. Bu kazanımların gerisine düşmeyeceğiz. Buradan başka bir mana çıkarmak yanlış olur.
Fırat’ın batısına geçmek Türkiye’nin kırmızı çizgisi. YPG, Afrin’in doğusundan Cerablus’a ilerlediği ifade ediliyor…
Orada biz fiili duruma asla izin vermeyiz. Hem kendi ulusal güvenliğimiz hem de Suriye’nin geleceği için buna izin verilemez. Oranın demografik yapısıyla oynamak süreci daha da zora sokar.
Erdoğan Joe Biden görüşmesinde Başika Kampı nasıl bir sürece geldi?
Biz DAİŞ’le mücadele kapsamında askerlerimizi oraya gönderdik. Daha sonra konu başka bir yere çekildi. Şu anda misyon konusunda bir farklılık yok. Şu anda Iraklılar’ın da kaygılarını giderecek süreç başlamıştır. Şu anda orada birinci öncelik DAİŞ’le mücadele.
Bu konunun sorun olmaktan çıkması için önemli adımlar atıldı. Eğitim çalışmalarımız da yeni çerçevede devam edecektir.
ZANA ERDOĞAN GÖRÜŞMESİ
Leyla Zana ile görüşmede son durum nedir? Yeni anayasa çalışmalarından söz ettiniz. Cumhurbaşkanı makamı süreç içinde nasıl bir noktada duracak? PYD’ye verilen silahlar PKK’nın eline geçmiş midir?
Leyla Zana ve Cumhurbaşkanımız arasındaki görüşme özel kalemler seviyesinde devam ediyor. Sayın Zana yurt dışında. Uygun bir zamanda görüşme gerçekleşecektir.
Yeni anayasa ile ilgili bir metin belirlememiz söz konusu değil.
Zana dışında görüşmeler yapacak mı?
Sayın Cumhurbaşkanımız genel istişarelere önem veren bir liderdir. Toplumun çok farklı kesimlerindeki isimleri davet ettik. Bu toplantılar devam edecektir. Bu tür görüşmelere Cumhurbaşkanımız özen gösteriyor. Kanaat önderleridir, aşiret liderleridir, melelerdir, mollalardır. Siyasi temsilciler olur STK temsilcileri olur, gerek buraya davet ederek gerek başka platformlarda görüşme yapılabilir.
ERDOĞAN LATİN AMERİKA’YA GİDİYOR
Bu hafta sonu 31 Ocak – 4 Şubat tarihinde Latin Amerika ülkelerine bir ziyareti olacak. Ardından Afrika’ya bir ziyareti olcak.