Dünya para piyasalarının gözü kulağı FED’in Türkiye saatiyle 21.00’de açıklanacak faiz kararında….
FED’in 2006 yılından sonra bugün faiz oranlarını ilk kez arttıracağı tahmin ediliyor. FED faiz artışı yönünde bir adım atarsa bu adım ABD tarihinin en uzun süren sıfır faiz döneminin sonunu belirleyecek. Ancak özellikle son 2 yıl içerisinde FED’in faiz artışına gidebileceğine ilişkin beklentilerin bugüne kadar gerçekleşmemiş olması, kafaları karıştırmıyor değil.
PİYASA KAHİNİ OLARAK GÖSTERİLEN ROUNİNİ’NİN ŞİRKETİ ARAŞTIRDI
New York Üniversitesi’nde görev yapan ünlü ekonomist Prof. Nouriel Roubini’nin Global Economics Araştırma Şirketi tarafından yayınlanan analizde FED toplantısı sonrası yapılabilecek açıklamalara ilişkin senaryolar ele alınıyor. FOMC’nin 15-16 Aralık’taki toplantısı sonucu faizleri büyük olasılıkla 25 baz puan arttıracağı ve bu sonucun piyasalar tarafından önceden fiyatlandığına dikkat çekiliyor. Roubini’nin şirketi tarafından hazırlanan raporda şu 3 senaryoya dikkat çekiliyor:
BİRİNCİ SENARYO (YÜZDE 60)
FED faizleri 25 baz puan arttırır ve Eylül Ekonomik Projeksiyonlarında öngörülenden daha kademeli bir faiz artışı sinyali verir. Çünkü FED’in zayıf büyümeyi veya cılız enflasyonu ele alma yeteneği aşırı ısınmış bir ekonominin sorunlarını çözmesine göre daha sınırlı görünüyor. Vereceği mesajlarda da büyük olasılıkla kademeliliğe vurgu yapması bekleniyor -bu mesajın da bir şekilde son zamanlardaki piyasa fiyatlamasındaki dalgalanmalara karşılık olması bekleniyor. Bu durum da 16 Aralık’taki “güvercin” sürpriz olasılığını da arttırıyor. Bu olasılığın gerçekleşmesi halinde doların düşmesi, Hazine tahvillerinin ve borsadaki hisselerin fiyatlarının yükselmesi bekleniyor. Bu senaryonun gerçekleşme oranı %60 olarak öngörülüyor.
YUKARI YÖNLÜ SENARYO (YÜZDE 10)
FED’in mesajları, açıklamadaki uyum sağlayıcı dil, Yellen’ın dikkatli yorumları veya Eylül Ekonomik Projeksiyonlarında yapılacak önemli ölçekte aşağı yönlü değişiklik sayesinde piyasaların beklediğinden daha “güvercin” tonlu olur. Bu Hazine tahvillerinde, borsalarda ve emtialarda yukarı yönlü bir hareket yaratırken doları zayıflatır ve gelişen ülke varlık fiyatlarının değerini arttırır. Bu senaryonun gerçekleşme oranı %10 olarak tahmin ediliyor.
AŞAĞI YÖNLÜ SENARYO (YÜZDE 30)
Bu senaryoya göre FED kademelilik sinyali verir ancak mesaj piyasa beklentilerinin gerisinde kalır. Bu durumun FED yetkililerin ekonomik görünüme son zamanlardaki açıklamalarına oranla daha büyük güven duyduklarını gösteren bir işaret değişikliği olması halinde gerçekleşebileceği öngörülüyor. Bu senaryoya göre Hazine tahvillerindeki düşüşün geniş ölçekli spekülatif “short” pozisyonlar nedeniyle sınırlı kalabileceği, hisselerin değer kaybedebileceği ve dolar ile emtia fiyatlarının aşamalı olarak güçlenebileceği belirtiliyor.Bu senaryonun gerçekleşme oranı %30 olarak öngörülüyor.
DOLAR BUGÜN YURT İÇİ PİYASADA NASIL BİR SEYİR İZLEDİ?
Bugüne 2.9650 seviyesinden başlayan dolar/TL, bir süre yatay seyretmesinin ardından 2.96 – 2.97 seviyeleri arasında dalgalandı. Yatırımcıların, bugün açıklanacak FFED faiz kararı öncesi yatay seyrini koruyan Dolar/TL, 2.97 seviyesinin altında işlem gördü.
TSİ 13:55’te 2.9685 seviyesinden alıcı bulan dolar/TL, gün içinde en yüksek 2.9733’e tırmanırken en düşük 2.9584’ü gördü. Dolar/TL’de 50 günlük hareketli ortalama 2.9680 olurken, 100 günlük hareketli ortalama 2.9670 düzeyinde gerçekleşti.
Dolar/TL, dün 2.9650 seviyesinden kapatmıştı. Ekonomistler, ABD merkez bankasının bugünkü toplantısında gösterge faizi artırmasını ve ekonomik büyümenin istikrarlı bir şekilde sürmesi halinde, sonraki faiz artırımlarının kademeli olacağını işaret etmesini bekliyorlar.
FED Başkanı Janet Yellen, ilk adımın ardından kademeli bir yol izleneceğinin altını çizmişti