Türkiye Geneli : EVET %51.4 HAYIR %48.6 Açılan Sandık: 174456 | %100. Seçmen Sayısı: 58 365 078 Kullanılan Oy: 49 799 163 Geçerli Oy: 48 934 116 Katılım Oranı: %85.3 Yurtdışı seçmen: % 59 evet % 41 hayır dedi. Merakla beklenen referandum sonuçları dün akşam belli oldu. Referandumda ‘evet’ler yüzde 51.4, ‘hayır’lar yüzde 48.6 oy oranına ulaştı. Cumhuriyet […]
Merakla beklenen referandum sonuçları dün akşam belli oldu.
Referandumda ‘evet’ler yüzde 51.4, ‘hayır’lar yüzde 48.6 oy oranına ulaştı.
Cumhuriyet tarihinin 7. anayasa referandumu yönetim sistemi değişikliğiyle sonuçlandı ve sandıktan 1.3 milyon oy farkla ‘evet’ çıktı. Seçimin sürprizi İstanbul ve Ankara oldu. Referandumda, en yüksek evet oyu yüzde 81.67 ile Bayburt, en yüksek hayır oyu ise yüzde 80.42 ile Tunceli’den çıktı.
1923’ten bu yana uygulanan parlamenter sistemden cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçişi öngören 18 maddelik anayasa değişikliği kabul edildi.
‘Evet’ cephesindeki AK Parti ve MHP’nin son seçimde aldığı toplam oy yüzde 61.4’ü buluyordu. Dün bu toplamdan 10 puanlık kayıp yaşandı. İstanbul, Ankara ve İzmir’in yanı sıra Hatay, Çanakkale, Adana, Denizli, Antalya, Mersin, Zonguldak gibi illerin tercihi ‘hayır’ oldu.
EN YÜKSEK EVET OYU BAYBURT’TA
Referandumda en yüksek ‘evet’ oyu yüzde 81.67 ile Bayburt, en ‘yüksek’ hayır oyu ise 80.42 ile Tunceli’den çıktı. Oy sonuçlarına bakıldığında 13 büyükşehir ‘evet’, 17 büyükşehir ‘hayır’ tercihi yaptı. Referandum sonuçlarında dikkat çeken başka bir durum ise geçersiz oyların sayısındaki artış oldu. 1 Kasım 2015 seçimlerinde 697 bin olan geçersiz oy sayısı dünkü anayasa referandumunda 847 bin 537’ye yükseldi.
İŞTE REFERANDUMDA DİKKAT ÇEKEN SONUÇLAR
Türkiye, 7 yıl aradan sonra 7’nci anayasa referandumunu gerçekleştirirken seçmene ilk kez sistem değişikliği soruldu. Hazırlanan 18 maddelik anayasa değişikliğinin oylandığı ve Türkiye’nin 94 yıllık yönetim şeklinin değişmesi anlamına gelen bu referandumda 1.2 puan farkla ‘evet’ oyları önde çıktı. Türkiye seçmeni, yönetim sistemi değişikliğine yüzde 51.4 ‘evet’, yüzde 48.6 ‘hayır’ dedi. Evet oyları 1 milyon 293 bin oyla öne geçti. Türkiye Cumhuriyeti’nin 30 Ekim 1923’te kurulan ilk hükümetinden bu yana uygulanan ‘Cumhurbaşkanı-Başbakan ve Bakanlar Kurulu’ şeklindeki parlamenter sistem, 94 yıl sonra ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ olarak adlandırılan başkanlık sistemiyle değiştirildi.
SÜRPRİZ YAPAN İLLER
Aynı heyecan, seçim günü de sürdü ve evet oylarının önde çıkmasıyla sonuçlanan oylama analiz edildiğinde, seçimin sürprizi İstanbul ve Ankara oldu. AK Parti’nin büyük önem verdiği ve kampanyanın son iki günü yoğun çalışma yaptığı bu iki ilde ‘hayır’ oyları önde çıktı. Bu illerde yüzde 2.4’lük farkla hayırlar öne geçti. 1 Kasım seçim sonuçlarına göre, bölgelerde oy sonuçlarında belirgin bir değişiklik olmazken, bölgesel dengeleri bozan iller oldu. Hatay, Çanakkale, Adana, Denizli, Antalya, Mersin, Zonguldak gibi iller, beklenenin aksine tercihini “hayır”dan yana kullandı. Referandumda, en yüksek evet oyu yüzde 81.67 ile Bayburt, en yüksek hayır oyu ise yüzde 80.42 ile Tunceli’den çıktı. 13 büyükşehir evet, 17 büyükşehir hayır tercihi yap
EYALET TARTIŞMASI 2 PUAN GÖTÜRDÜ
AK Parti yönetimi, referandum sonuçlarını gece yarısı partide değerlendirdi. Yapılan ilk değerlendirmelerde, “Seçmen yola devam dedi, ama özeleştiri de istedi” yorumu yapıldı. Parti yöneticileri referandum sonuçlarına ilişkin ilk değerlendirmeleri şöyle oldu: “Belediyelerimiz sonucu olumsuz etkiledi. Seçim, 15 Temmuz’la kazanıldı. Eyalet tartışması iki puan götürdü. Sonuçlar teşkilatlardaki değişimi hızlandıracak. Seçmen ülkeyi yönetmek için ‘uzlaşın’ dedi. Kıyı şehirlerinde dikkat edilmezse yerel seçimler kaybedilir. İstanbul üzerinde özel çalışma yapılmalı. Sonuçlar kabine değişikliğini hızlandıracak. Cumhurbaşkanlığı seçimi için MHP ile ittifak sürecek. AK Parti seçmeni yaşlanıyor. Gençler, eğitimliler ve kentliler AK Parti’den uzaklaşıyor.”
“Türkiye yönetim sistemi konusunda tarihi bir karar verdi”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; Başbakan Binali Yıldırım, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve BBP Genel Başkanı Mustafa Destici’yi arayarak referandumda elde edilen sonuçtan dolayı tebrik etti.
Erdoğan, “Türkiye yönetim sistemi konusunda tarihi bir karar verdi” dedi
Destekçilerine hitaben yaptığı konuşmada “Boşuna uğraşmayın, atı alan Üsküdar’ı geçti” diye konuşan Erdoğan, gerekirse idam konusunda da bir halkoylaması yapacaklarını söyledi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise YSK’nın referandumu tartışmalı hale getirdiğini söyledi.