İNFO FLASH HABER

Sigarayı bıraktıktan sonra kilo almamanın sırları

Sigarayı bıraktıktan sonra kilo almak istemeyenlere tavsiyelerde…

Sigarayı bıraktıktan sonra kilo almamanın sırları
27 Aralık 2015 - 18:12 'de eklendi ve 990 kez görüntülendi.

Türkiye’de 19 yaşından sonra sigaraya başlama oranının, 24 yaşından sonra sigaraya başlayanlara göre yaklaşık yüzde 5 daha fazla olduğunu aktaran Beslenme ve Diyet Uzmanı Gözde Gence, kullanım oranının her geçen gün daha küçük yaşlara indiğini söyledi. Türkiye’de bilinçlendirme çalışmaları çok olmasına rağmen çocuk ve gençlere yönelik çalışmaların ilk sırada yer aldığını ifade eden Gence, konuyla ilgili şunları söyledi:

Hayatınıza sporu dahil edin

“Özellikle 15-20’li yaşlarda genç kızlarda sigaranın hem iştahını azaltması hem de bırakırsam kilo alırım düşüncesiyle bağımlılıkları artmaktadır. Sigarayı bırakmaya niyeti olan kişi öncelikle beslenme programı değişikliği için yardım almalı ve hayatına sporu da dahil etmelidir. Amaç ağır bir spor yapmak yerine metabolizmayı hızlandırmak olmalıdır. Bu programa haftanın 3 günü 30 dakikalık yavaş yürüyüşlerle başlanabilir. Sigaranın bırakıldığı dönemde vücut şekerinin düşmesi nedeniyle, şekerli yiyecekler tüketme isteği artacaktır. Nikotin sakızı bu dönemde faydalı olabilir.”

Sigarayı bırakmak iştah açar

“Sigara kullanan kişilerin iştahı kapalı olur. Sigarayı bırakınca ise iştah açılır. Bunun için düzenli ve dengeli beslenme ile az ama sık beslenerek metabolizmayı hızlandırmak, şekerli yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Günlük su tüketiminde en az 8 bardak su içmeye dikkat ettiğiniz ve spor ile de desteklediğiniz sürece kilo almanız için bir neden kalmayacaktır.”

Yemeğe çorba ile başlayın

“Sigara, tat ve koku almayı olumsuz etkiler. Sigarayı bırakmak bize bu yetiyi tekrar kazandırır. Besinlerden aldığımız haz arttığı için daha fazla tüketilir. Bu durumda porsiyon ölçülerine dikkat etmekte fayda olacaktır. Yemek bittikten sonra sigara içme alışkanlığından vazgeçilmesi gerekiyor. Bu seçimleri genelde tatlıdan yana olduğu için kilo kontrolü zorlaşır. Yemeğe çorba ile başlayın. Ana yemeği yedikten sonra bol limonlu bir salata sizi oyalayıcı olacaktır. Buna rağmen baskılayamadığınızda meyve kurtarıcınız olabilir” ifadelerini kullandı.

Metabolizmanızı hızlandıracak besinler tüketin

“Metabolizmayı hızlandırmak için kabızlık problemini çözmek yararlı olacaktır. Posa içeriği yüksek sebze ve meyve miktarını artırmak, tam buğday ekmeği tüketmek, kuru baklagil tüketimini haftada 2-3 kez yapmak, aralarda kurutulmuş kayısı, erik tüketmek fayda sağlayacaktır. Günde 2 fincan yeşil çay içerek hem antioksidan içeriğinizi artırın hem de metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz.”

Sigarayı bıraktıktan sonra kullanılması gereken besinler

“4 besin grubunu 3 ana 3 ara öğün şeklinde tüketiniz. Bu dönemde çay kahve sigara içme isteğinizi artırabilir bu yüzden meyve çaylarını deneyin. Kilo kontrolü için porsiyonlara dikkat edin. Küçük porsiyonlar hazırlayın. Antioksidan içeriği yüksek sebze ve meyve tüketiminiz en az 5 porsiyon olsun. Sigaranın neden olduğu toksinlerden kurtulmak için su tüketiminizin 2-2,5 litre olmasına özen gösterin. Özellikle antioksidan içeriği yüksek kuşburnu sıvı gereksiniminizi karşılamada yardımcı bir alternatiftir. Kivi, portakal, mandalina, havuç, yeşil yapraklı sebzeler sigaranın zararlı etkilerinden korunmanızı sağlayacaktır.”

İHA 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER